Home»Muzika»Vizionarska muzika Džimija Tenora na 34. Beogradskom džez festivalu

Vizionarska muzika Džimija Tenora na 34. Beogradskom džez festivalu

4
Shares
Pinterest Google+
Džimi Tenor/ Photo: Promo
Džimi Tenor/ Photo: Promo

Džimi Tenor jedan je od najvećih vizionara savremene muzičke scene, a njegov album “Intervision” (1997) prvi put je spojio elektronsku muziku, soul, fank i džez utirući put mnogobrojim plesnim fuzijama u budućnosti.

Smeli autor iz Finske nastupiće u subotu 27. oktobra, od 22:30 u sali Amerikana Doma omladine Beograda.

Prestonička publika imaće priliku da ovo i dalje sveže remek delo, koje će Tenor sa svojim bendom izvesti u celosti, dvadeset godina posle nastanka.

Tokom devedesetih godina 20. veka, sa rastom elektronske klupske muzike, postalo je očigledno da se u žanrovima kao što su haus i tehno sempluju delovi džez numera – na ovaj način mnogi mladi slušaoci su na rejvovima po prvu put čuli neku džez temu ili njen deo, a da i nisu znali šta je izvor.

Upravo je sa ove scene do kraja devedesetih iznikao multiinstrumentalista, kompozitor i finski otpadnik Lassi Lahto, poznat širom sveta pod umetničkim imenom Džimi Tenor.

Njegov zarazno zabavan, kabaretski pristup muzici, retro-futuristička estetika koju je sam lansirao, kao inspiracija najboljim američkim fanki soul zvukom, doneli su muzavidno mesto na svetskoj sceni.

Džimi Tenor/ Photo: Promo
Džimi Tenor/ Photo: Promo

Na albumu “Intervision” (1997) njegovi uzori su klasici kao što su Barry White, Isaac Hayes, zvučna pratnja iz filmova B produkcije, kao i ležerna lounge muzika – ovo naknadno otkriće sočne muzike sedamdesetih godina postalo je instantni hit, lansirajući Džimija Tenora među heroje andergraunda.

Serija sjajnih kemp numera, učinila je ovu ploču jednim od najuticajnijih muzičkih proizvoda svog doba. Kao čovek od ukusa, Džimi Tenor postao je sinonim za senzualnu zabavu koja ima ukus najboljih žurki iz vremena kad je muzika pre svega bila zavodljiva podloga za ples u dvoje.

Sarađujući godinama sa brilijantnim muzičarima: od legendarnog afro-beat bubnjara Tonija Alena, do sjajnog finskog džezera Kale Kalime, Džimi Tenor je tokom godina postao oličenje alternativnog muzičkog duha, koji podjednako uzbudljivim čini svaki stil koga se dohvati.

Na 34. Beogradskom džez festivalu će se predstaviti kao umetnik koji nadilazi žanrove, ali nikad ne zaboravlja da ponudi emocije, sasvim u duhu nove estetike digitalne muzike čiji je jedan od prvih velikih stvaralaca.

Ulaznice za ovaj i sve ostale koncerte na 34. Beogradskom džez festivalu su u prodaji preko prodajne mreže Eventima na blagajni Doma omladine Beograda.

Previous post

The Breeders objavili spot za "Spacewoman"

Next post

Sutra počinje Indirekt Showcase Belgrade - 4 lokacije, 20 koncerata, 60 panelista

0

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *