Home»Kult»Led Zeppelin ponovo pred sudom zbog plagijata legendarnog hita “Stairway to Heaven”

Led Zeppelin ponovo pred sudom zbog plagijata legendarnog hita “Stairway to Heaven”

4
Shares
Pinterest Google+
Led Zeppelin/Photo; facebook@ledzeppelin
Led Zeppelin/Photo; [email protected]

Američki apelacioni sud naredio je novo suđenje muzičkoj grupi Led Zeppelin povodom optužbi u kojima se navodi da je kopirala instrumental iz 1960-ih godina za svoj planetarno popularni hit iz 1971, “Stairway to Heaven”.

Porota federalnog suda u Los Anđelesu je pre dve godine donela presudu u korist ove grupe, izjasnivši se da Led Zeppelin nije kopirao instrumental iz pesme “Taurus” sastava Spirit.

Međutim, kako prenosi AP, trojica sudija komisije Devetog okružnog apelacionog suda jednoglasno tvrde da je sudija nižeg suda tada doneo pogrešnu presudu pod uticajem porote i ovaj slučaj je zato ponovo otvoren.

Agencija navodi da nije uspela da dobije odgovor od pravnog zastupnika grupe Led Zeppelin i podseća da je tužbu 2015. godine podneo advokat pokojnog gitariste grupe Spirit, Rendija Volfa.

Porota je tada donela presudu posle petodnevnog suđenja na kojem su članovi grupe koji su pisali tekst sporne pesme, Džimi Pejdž i Robert Plant, svedočili, rekavši da je njihova kreacija original.

To suđenje je porotu, sudije i sve one koji su uspeli da priđu sudnici povelo na muzičko putovanje u kasne šezdesete i rane sedamdesete godine prošlog veka, kada je Spirit, kalifornijska grupa koja je mešala zvuke džeza i roka, postigla veliku slavu, a popularni britanski hard rok bend Led Zeppelin bio tek na početku svoje karijere.

HL/Izvor: cdm.me

Previous post

Najavljen posthumni album Leonarda Koena, s pesmama koje nije stigao da završi

Next post

Njihov let je kasnio šest sati, pa im je postalo dosadno...

0

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *