Home»Fun»BOJA OTPORA… Ili kako je roze postala nijansa za rokere i pankere

BOJA OTPORA… Ili kako je roze postala nijansa za rokere i pankere

5
Shares
Pinterest Google+
Punk frizura/Photo: Shutterstock
Punk frizura/Photo: Shutterstock

Simbolika roze boje često je menjana u protekla tri veka. Osim što joj se pripisuje značenje ženstvenosti, ona je bila i omiljena boja pank pokreta, a danas zauzima bitno mesto u simbolici aktivizma i otpora.

Stanovište da je roze ženstvena boja je relativno novo. Tokom 18. veka boja je posmatrana kao aristokratska i elegantna za oba pola.

Do 19. veka muškarci u Evropi i Americi su odbacili svetle pastelne boje i odlučili se za tamnije nijanse, ali roze i dalje nije bila pripisana isključivo ženskom polu.

Krajem ovog perioda donji veš uglednih žena bio je isključivo beo. Šareni korseti i kostimi bili su rezervisani isključivo za glumice, kurtizane i prostitutke, piše Danas.

Simbolika roze trougla

Coalition to Unleash Power
CUP logo

Roze boja je neretko korišćena u aktivizmu, te su tako osnivači AIDS koalicije za mobilizaciju sile (Coalition to Unleash Power) kao svoj logo usvojili su hot pink trougao, koji je bio referenca ka roze simbolu koji su nacisti koristili da obeleže gej muškarce.

Kada je Donald Tramp odabran za predsednika Sjedinjenih Američkih Država, desetine hiljada protestanata na ulici nosilo je roze kape sa mačijim ušima.

Na ovaj način, boja koja je kroz istoriju korišćena za označavanje pokornosti postala je simbol kolektivnog ženskog otpora.

 

Na pragu 20. veka novorođenčad su najčešće oblačena u belo, a deca su nosila sve boje.

Godine 1918. vlada generalno prihvaćeno pravilo da je roze boja za dečake, a plava za devojčice. Roze, kao određenija i jača boja, bila je pogodnija za dečake, dok je plava, koja je delikatna i nežna, bolje pristajala devojčicama.

Međutim, od početka dvadesetih godina roze boja je pripisana devojčicama, a plava dečacima. Kada su stavovi o suštinskim rodnim razlikama postali snažniji tokom pedesetih godina, majke su bile ohrabrivane da bebe oblače u ove boje.

Roze je bila izuzetno popularna boja u periodu rasta popularnosti rok muzike šezdesetih i začetkom panka sedamdesetih godina prošlog veka.

Elvis Prisli preferirao je flamingo nijansu roze boje kada su bile u pitanju prve jakne, kombinezoni sa cirkonima i njegov kadilak, koji je namenski ofarban u boju koja će kasnije postati “Elvis ružičasta”.

Elvis Prisli/Photo: printscreen
Elvis Prisli/Photo: printscreen

Bitlsi su se odlučili za “hot pink” nijansu kada su se fotografisali za svoj, sada čuveni, osmi album “St. Pepper’s Lonely Hearts Club Band”.

Pronalazak fluorescentnih nijansi sedamdesetih godina doveo je do formiranja nove generacije fanova roze boje.

Pank scena posebno je uživala u “lošem ukusu” ultra pink nijanse. Sastavi The Clash, Sex pistols, Ramones, X-ray Spex i Jesus & Mary Chain koristili su ovu boju za omote svojih albuma.

Sex Pistols, cover
Sex Pistols, cover

U decenijama nakon toga, roze nije bila modna opcija za muškarce. Smatra se da je reper Cam’ron, koji je obukao roze krznenu bundu tokom njujorše Nedelje mode 2002. godine, vratio muškarce roze boji.

Ova boja predstavljena je kao određena vrsta izazova za muškarce, u okviru kojeg oni dokazuju da su dovoljno samouvereni da je nose.

HL/Izvor: Danas

 

Previous post

PSI u SubBeernom centru... Koncertna promocija albuma "Tik, Tak" 13. oktobra u Cetinjskoj 15

Next post

Underground Disco Crew okuplja panonsku uniju... Debeli precjednik, Fiskalni Račun i Tu ima zvuka 6. oktobra u Beočinu

0

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *