Home»Film»ON JE MUDAR. HRABAR, VOZI… Digitalno restaurirana “Nacionalna klasa” ponovo pred publikom 29. septembra u Studentskom parku

ON JE MUDAR. HRABAR, VOZI… Digitalno restaurirana “Nacionalna klasa” ponovo pred publikom 29. septembra u Studentskom parku

5
Shares
Pinterest Google+

Digitalno restaurirana verzija filma “Nacionalna klasa” Gorana Markovića iz 1978. godine biće premijerno prikazana 29. septembra u Studentskom parku, a u slučaju lošeg vremena u Jugoslovenskoj kinoteci.

Nacionalna klasa/Photo: printscreen
Nacionalna klasa/Photo: printscreen

“Nacionalna klasa” je drugi Markovićev film koji je restauriran u okviru projekta “Vip Kinoteka”, nakon ostvarenja “Specijalno vaspitanje”.

Direktor Jugoslovenske kinoteke Jugoslav Pantelić prisetio se danas kada je kao desetogodišnjak prisustvovao premijeri Markovićevog filma.

– Verujem da će u subotu neki drugi desetogodišnjaci prvi put pogledati “Nacionalnu klasu”, taj biser srpske, jugoslovenske, evropske i svetske kinematografije, u kvalitetu kakav taj film zaslužuje – rekao je Pantelić u restoranu “Nacionalna klasa”, gde je priređeno druženje sa novinarima u susret premijeri.

Glumica Gorica Popović, koja je za ulogu Vukosave Lazarević Šilje, dobila Zlatnu arenu u Puli, kaže da se seća snimanja filma kao nečeg fantastičnog.

– Rad je bio božanstven, bila sam mlada glumica, prvi put sam radila sa Goranom Markovićem. Pristigli su takozvani praški đaci i snimali su božanstvene filmove – ispričala je Gorica.

Film je sniman na više lokacija u Beogradu, između ostalog i na Ušću.

– Snimali smo onu čuvenu scenu kada smo Gaga (Nikolić) i ja došli, tu je i druga devojka na koju sam ja ljubomorna, tu je i (Aleksandar) Berček. Mi ustajemo, a Aca kaže: Kako ćemo mi preko? Da plivamo? Bilo je to druženje, divna energija iz koje je proizašao voljeni film – rekla je ona.

Čuvenog Flojda igrao je Dragan Nikolić, a Popović kaže da su se već znali iz Ateljea 212 kada su počeli da rade na filmu.

– Gaga je bio tako neposredan čovek, prepun šala, simpatičnih smicalica. Bio je jako vedar. Vrlo lako smo se razumeli. Bez obzira što smo u filmu kao rogovi u vreći, mi smo zapravo već tada bili divni prijatelji. I ja danas ne mogu da zamislim da njega ovde nema – rekla je glumica.

Prisetila se i druženja nakon snimanja u Klubu književnika, odlaska na Adu Ciganliju, Bogdana Diklića uvek spremnog na šalu, kao i da je film svuda bio primljen odlično.

Nacionalna klasa/Photo: printscreen
Nacionalna klasa/Photo: printscreen

– Meni je to bio drugi film nakon “Mirisa poljskog cveća” Srđana Karanovića i bila sam prilično nepoznata pa je bilo veliko iznenađenje kada sam dobila Zlatnu arenu u Puli. Film je svuda nailazio na fantastičan uspeh, pre svega zato što je jako duhovit i ima neku ljudsku toplinu i lako je nalazio put do gledalaca. O tome govori i činjenica da je mnogo popularan i danas i da se i danas ponavljaju rečenice iz filma – istakla je Gorica Popović.

U filmu igraju i Vojislav Brajović, Bora Todorović, Rade Marković, Irfan Mensur i drugi, muziku je komponovao Zoran Simjanović, tekstove je pisala Marina Tucaković, a izvođači su Dado Topić, Slađana Milošević, Oliver Mandić, Oiver Dragojević, Laboratorija zvuka.

Pre premijere 29. septembra planiran je nastup Beogradskog džez orkestra, a specijalne projekcije filma biće organizovane 30. septembra od 18 i 20.30 sati u Kinoteci.

Previous post

Jurica Pađen & Aerodrom predstavili novi singl i spot "Neka bude"

Next post

Edi Veder nije verovao u uspeh rimejka filma "A Star is Born"... a sad se priča i o Oskaru

0

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *