Home»Muzika»Jazz»UZ SAKSOFON, SVE JE DRUGAČIJE… Dobrodošli na Belgrade SAXperience 2018.  od 2. do 6. oktobra

UZ SAKSOFON, SVE JE DRUGAČIJE… Dobrodošli na Belgrade SAXperience 2018.  od 2. do 6. oktobra

5
Shares
Pinterest Google+
Nikola Arsenijević/Photo  Belgrade SAXperience promo
Nikola Arsenijević/Photo Belgrade SAXperience promo

Belgrade SAXperience 2018 biće svečano otvoren u utrorak, 2. oktobra 2018. u 20 časova, koncertom World Premieres u Velikoj dvorani Kolarčeve zadužbine.

Ovaj koncert okupiće izuzetne internacionalne muzičare, a publika će imati priliku da čuje dve svetske muzičke premijere: delo naše nagrađivane kompozitorke Anje Đorđević – Nightscapes of Babylon za alt saksofon i gudače i  delo poznatog saksofoniste i kompozitora Frančeska Santučija – Belgrade Tango za alt saksofon, gudački orkestar, harfu i vibrafon, uz poznate kompozicije Alesandra Marčela, Eitora Vila-Lobosa i Johana Sebastijana Baha.

Belgrade SAXperience  plakat
Belgrade SAXperience plakat

Ove kompozicije izvešće zvezde francuskog klasičnog saksofona Eva Bartas  i Nikola Arsenijević u pratnji Velikog kamernog orkestra, a pod dirigentskom palicom Aleksandra Sedlara i Frančeska Santučija.

Program:
Anja Đorđević
Nightscapes of Babylon (prizivanje i arija) za alt saksofon i gudače / Kratak film sa elementima misterije, trilera i melodrame, bez slike – premijerno izvođenje
Frančesko Santuči
Belgrade Tango za alt saksofon, gudački orkestar, harfu i vibrafon– premijerno izvođenje
Alesandro Marčelo
Koncert za obou, gudače i kontinuo u d–molu, SF. 935 (ar. za sopran saksofon)
Eitor Vila-Lobos Fantazija za sopran saksofon i kamerni orkestar, W 490
Johan Sebastijan Bah Koncert za violinu i obou u c–molu, BWV 1060R (ar. za dva sopran saksofona)

Festival se nastavlja koncertom Pitera Pelensa u Atrijumu Narodnog muzeja u Beogradu, zatim koncertom Mobilis Night, u izvedbi Mobilis Saxophone Quarteta iz Austrije u Skupštini grada Beograda i koncertom sastava Le Nunurs  u  Italijanskom institutu za kulturu.

Veče zatvaranja festival biće upriličeno u Kombank dvorani, 6. oktobra,  koncertom poznatog francuskog saksofoniste Batista Erbena I pijaniste Bojana Zulfikarpašića.

Osim koncerata u beogradskim dvoranama, deo bogatog programa Belgrade SAXperience festivala čine dnevne i noćne svirke. Radisson Collection Hotel, Old Mill Belgrade će biti domaćin džez džem sešna – Saxperience Nights, koji će se održavati svake večeri nakon glavnog programa festivala od 22h u Lounge baru hotela, što će biti idealna prilika da se svi učesnici druže i razmenjuju iskustva u neformalnoj atmosferi.

Les Nounours/Photo Rina Vukobratovic, Belgrade SAXperience  promo
Les Nounours/Photo Rina Vukobratovic, Belgrade SAXperience promo

Tokom festivala biće organizovani i popodnevni Koncerti na otvorenom na različitim lokacijama u centru Beograda – na platou ispred Kulturnog centra Beograda, Trgu Nikole Pašića, Cvetnom trgu, u Knez Mihailovoj ulici i na Kalemegdanu. Svakog dana u 14 časova nastupaće Banda saksofonista, omladinski orkestar saksofona iz Srbije koji čine učenici Osnovne i Srednje muzičke škole “Josip Slavenski”.

Važan segment festivala je edukativni program na kome je učenicima i studentima saksofona omogućeno da uče od renomiranih saksofonista koji nastupaju na festivalu. Majstorski kursevi Belgrade SAXperience festivala biće održani u Dvorani Kulturnog centra Beograda, a otvoreni su za učenike i studente saksofona, kao i za mlade profesionalce.

Ove godine organizator je pripremio i Sajam saksofona u holu Dvorane Kulturnog centra Beograda, na kome će instrumente i prateću opremu prikazati Selmer i Vandoren, jedni od najznačajnijih proizvođača muzičke opreme.

Mobilis/Photo Juia Wessely Belgrade SAXperience  promo
Mobilis/Photo Juia Wessely Belgrade SAXperience promo

Posebno važan deo Belgrade SAXperience festivala je koncertna turneja Le Tour De Sax, koja kreće odmah po završetku beogradskog festivala. Cilj ove turneje je promocija i decentralizacija kulture, ali i razvoj kulturne scene Srbije. Le Tour de Sax 2018 se organizuje u saradnji sa Francuskim institutom u Beogradu i bankom Societe Generale Srbija. Na Le Tour de Sax turneji će nastupiti jedan od najboljih džez saksofonista nove generacije iz Francuske – Batist Erben i naš poznati džez pijanista Ivan Aleksijević. Le Tur De Sax će obići sledeće gradove u Srbiji: Pirot, Niš, Smederevo, Sombor, Subotica i Vršac.

Karte za veče otvaranja u Kolarčevoj zadužbini kao i završno veče u Kombank dvorani dostupne su od 3. septembra na svim prodajnim mestima Eventima, kao i na blagajnama ove dve dvorane. Ulaz na sve ostale koncerte festivala Belgrade SAXperience su besplatni.

 

 

Previous post

Pojavile se fotke koje konačno otkrivaju Hoakina Finiksa u full kostimu Džokera

Next post

CENZURA... Čovek bez sluha je suviše seksi za Zakerberga?

0

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *