Home»Muzika»Jazz»“Bez granica”… 34. Beogradski džez festival od 25. do 29. oktobra

“Bez granica”… 34. Beogradski džez festival od 25. do 29. oktobra

4
Shares
Pinterest Google+
Photo: pixa.bay
Photo: pixa.bay

Od 25. do 29. oktobra u Domu omladine Beograda i Kombank dvorana održaće se 34. Beogradski džez festival pod sloganom “Bez granica/No Limits“.

Prošlogodišnje izdanje Beogradskog džez festivala bilo je umetnički najsmelije od njegovog obnavljanja 2005. godine, sa selekcijom koja je predstavila niz ne samo najznačajnijih, nego i najinovativnijih savremenih svetskih džezera.

Ove godine organizatori su otišli korak dalje, jer u 21. veku džez više ne priznaje ni žanrovske ni geografske odrednice pa otud i slogan – “bez granica”.

Globalizovana džez scena danas je smelija, zabavnija i raznolikija nego ikad. Vredni, novi džez autori mogu se naći u svakom delu planete, praktično svuda gde se svira, a umetnici su slobodniji nego ikad da kombinuju postojeće ili stvaraju nove žanrove, stalno pomerajući granice.

Photo: Promo
Photo: Promo

Novo izdanje Beogradskog džez festivala zato nudi reprezentaciju najintrigantnijih umetnika sa svetske i domaće scene.

Festival će i ove godine trajati pet dana, sa tradicionalnim duplim koncertnim programom svake večeri, uz učešće preko dvadeset sastava i solista iz celog sveta.

Među hedlajnerima su velike zvezde savremenog džeza. Kurt Eling je vodeći džez pevač na svetu u poslednje dve decenije. U Beogradu će predstaviti novi album “The Questions”, vrhunsku mešavinu džeza, muzike Brodveja i obrada himni rokenrola – pesama Boba Dilena, Pola Sajmona i Pitera Gebrijela.

Čučo Valdes/ Photo: Facebook @valdes.chucho
Čučo Valdes/ Photo: Facebook @valdes.chucho

Sa Kube dolazi virtuoz na klaviru Čučo Valdes i njegov Jazz Batá projekat, koji će sasvim sigurno podići publiku na noge, baš kao što je to uradio na festivalu sa legendarnim sastavom Irakere pre tačno 40 godina.

Pravi hit na evropskoj sceni ove godine predstavlja super sastav dve neosporne džez legende: Enriko Rava kvintet sa specijalnim gostom Džoom Lovanom.

Rava je jedno od najistaknutijih imena u istoriji evropskog džeza i mentor velikom broju italijanskih umetnika, a Lovano se okitio brojnim nagradama američke kritike za najboljeg tenor saksofonistu i muzičara godine (u apsolutnoj kategoriji).

Prvi put u novijoj istoriji festivala u glavnom programu su gosti iz nekoliko dalekih zemalja sa jakim džez scenama.

Južnokorejka Jun Sun Na, dobitnica nagrade ECHO za najbolju svetsku džez pevačicu, izvešće originalan omaž raznovrsnim muzičkim uticajima iz SAD.

Sestre Ingrid i Kristin Jensen, vodeće ličnosti na kanadskoj džez sceni u 21. veku, predstavljaju izuzetno zapažen zajednički projekat “Infinitude”.

The Necks/ Photo: Facebook @TheNecksMusic
The Necks/ Photo: Facebook @TheNecksMusic

Iz Australije dolazi jedan od najintrigantnijih avangardnih instrumentalnih sastava na svetu, revolucionarni klavirski trio The Necks.

A iz Izraela, čija scena oduševljava našu publiku već godinama, pozdravićemo basistu Omera Avitala, jednog od prvih umetnika sa tog podneblja koji je stekao svetsku afirmaciju.

Pažnju mlade publike posebno će privući Džimi Tenor, brilijantni inovator iz Finske, koji će u celosti izvesti legendarni album “Intervison”, ključno delo za razumevanje spoja džeza i elektronske plesne muzike.

Big bend RTS proslaviće 70 godina postojanja uz sjajnog gosta, čuvenog američkog veterana Bobija Šua, dok će srednju generaciju džezera iz SAD ove godine predstavljati Ben Wendel Seasons Band, sa svežim idejama iz kolevke ove muzike.

Evropski džez na festivalu kao i obično čine raznovrsni muzički ambijenti. Pijanisti Marko Meskida (Španija) i Mario Lažinja (Portugal) boje svoju autorsku muziku mediteranskim lirizmom.

Duh avangarde stiže iz Skandinavije, sa norveškim kvartetom Cortex na tragu ideja Orneta Kolmena, i švedsko-norveškim trijom The Thing, pod vođstvom vodećeg evropskog fri-džezera, Matsa Gustafsona. Najbolje srednjoevropske vibracije donose trio cimbaliste Mikloša Lukača (Mađarska) i eksplozivni fjužn kvartet Kompost 3 (Austrija).

Na kraju, prvi put na festivalu nastupiće jedan u celini ženski sastav – oktet pod vođstvom nemačke pijanistkinje Julije Hulsman.

Fish In Oil/ Photo: Lomo Culture
Fish In Oil/ Photo: Lomo Culture

Srpskom sastavu Fish in Oil pripada čast da otvori 34. Beogradski džez festival. Oni su predvodnici savremenog zvuka u našoj zemlji, poznati po furioznim nastupima.

Premijerno će izvesti program sa četvrtog studijskog albuma koji će biti objavljen neposredno pred koncert, uz jednog izuzetnog gosta iz inostranstva: čuvenog američkog avangardnog gitaristu Marka Riboa.

Festival će, kao i ranijih godina, biti zatvoren srpskim showcaseom, u nameri da domaćoj i inostranoj javnosti izložimo uzbudljiva aktuelna ostvarenja domaćih umetnika mlađe i srednje generacije.

Na showcaseu će nastupiti vokalistkinja Irina Karamarković sa međunarodnim projektom “Songs From Kosovo 2”, Uglješa Novaković kvintet i Uroš Spasojević Project.

Pojedinačne ulaznice, kao i kompleti ulaznica za ceo glavni program i dvodnevni program u Kombank dvorani su u prodaji na blagajnama Doma omladine i Kombank dvorane, kao i preko Eventim mreže.

Osnivač i pokrovitelj Beogradskog džez festivala je Grad Beograd, koji je 2007. godine uvrstio BDŽF u manifestacije od posebnog značaja. Organizator festivala je Dom omladine Beograda.

Beogradski džez festival je od 2015. godine, po pozivu, član Evropske džez mreže (Europe Jazz Network).

Informacije o glavnom programu 34. Beogradskog džez festivala možete da pogledate na ovom linku.

 

Previous post

Pogledajte nikad do sada objavljeni video spot Ramonesa za "She's The One" iz 1978. godine

Next post

Metallica se sprema na Evropsku turneju... Nažalost, kod nas neće da svraćaju

0

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *