Home»Muzika»Homeland»Kocka je bačena… Zid Mortal objavio album “Monopol i riziko”

Kocka je bačena… Zid Mortal objavio album “Monopol i riziko”

4
Shares
Pinterest Google+
Zid Mortal/ Photo: Promo
Zid Mortal/ Photo: Promo

Posle duže diskografske pauze, stigao je novi, treći studijski album beogradske rok benda Zid Mortal – “Monopol i riziko” (Take It Or Leave It Records).

Promocija novog izdanja počela je 20. septembra na Radiju 202 u emisiji “Demo ekspres” kod legendarnog Vlade Jankovića Džeta.

Album “Monopol i riziko” nastao je posle mnogo sati studijskog rada i u saradnji sa velikim brojem gostiju i saradnika.

Na albumu su svirali: Nenad Šobić (vokal, gitara), Goran Šobić (gitara), Slobodan Bugarčić (gitara), Željko Adžić (klavir), Đorđe Golubović (bas gitara), Milan Jejina Yeqy (bubanj).

Kao gosti na albumu se pojavljuju: Jovana Milošević (Maraqya), Milena Branković (Trigger), Katarina Popović (Etar), Robert Perić (Feud, Rapid force), Vidoja Božinović – Džindžer (Riblja Čorba), Nikola Zorić (Riblja Čorba), Nikola Demonja Jr.

Snimatelj albuma bio je Marko Živanović, miks i master delo je Dragana Petronića, a za dizajn omota pobrinuo se Ivan Apostolović Apostol.

Photo: Promo
Photo: Promo

– Naziv benda nas podseća da je život ograničen i samim tim vredan. Zid Mortal želi da, autentičnom autorskom muzikom pošalje poruku da pravi rock’n’roll može da postoji. Album “Monopol i riziko” je tu da bi nas opomenuo da živimo u svetu društvenih igara i da postoje pravila igre. Ceo svet u kojem živimo postao je talon za društvene igre Monopol i Riziko. Ali, ono što se promenilo je da Monopol igraju vojnici, a Riziko biznismeni. Mi smo u toj igri prepušteni sami sebi i zavisimo od sreće u bacanju kockica – kaže Goran Šobić Sirano.

Prvi video singl “Pet minuta sam”, objavljen je u isto vreme kada i album. Tekst pesme govori o mladom čoveku koji je svestan da je na svetu previše negativnih pojava, da je previše mraka. Želeo bi nešto da promeni, ali shvata da su vremena revolucije prošla, da je sve teže boriti se za ideale i promeniti svet na bolje te stoga on koristi svojih pet minuta samoće da “zadovolji sebe” i tako bar na tren “crni svet u belo ofarba”.

Spot prikazuje svet kao zatvor i ljude koji u njemu žive nesvesni toga. Oni koji su svesni, pokušavaju da nađu izlaz.

Spot je režirao Goran Šobić Sirano, za snimanje su se pobrinuli Vladimir Talijan i Nikola Popović, a za montažu i kompozing je bio zadužen Milan Pejnović.

– Umetnici su najvredniji deo čovečanstva, oni imaju moć da vide i razumeju svet tako da ga drugima predoče kao sliku, film ili muziku, i oni su slobodni. Poruka spota se posebno odnosi na zemlje regiona jer svi mi živimo slične živote, govorimo sličnim jezikom i jedni druge u svemu možemo da razumemo. Želja mi je da shvatimo da dok se drugi igraju našim životima zaboravljamo na sve ono lepo što svi mi u regionu posedujemo i zajedničko je. Hajde da marginalizujemo sve ružno što nas okružuje – rekao je Šobić.

Goran Šobić Sirano/ Photo: Promo
Goran Šobić Sirano/ Photo: Promo

Treći studijski album grupe Zid Mortal objavljen je za izdavačku kuću Take It Or Leave It Records. Pre njega objavili su “Iskon” 2001. godine i “Svemir i ljudska glupost” 2005. godine.

Svirali su na EXIT festivalu, Belgrade beer festu, Zaječarskoj Gitarijadi, kao gosti Ribljoj Čorbi…

Goran Šobić Sirano, osim što je muzičar, objavio je dve knjige pesama “Ovde ko uđe ne izlazi živ” i “Berger je kriv”. Bio je autor i voditelj poznate radio emisije “Džiterbag” o ljubavi i rokenrolu pa otuda i pseudonim Sirano.

Previous post

Stiže "Space Jam 2"... Umesto legendarnog Džordana - Lebron Džejms, a tu je, naravno, i sivi zec

Next post

NIKOM NIJE SVEJEDNO... Reklama s Entonijem Burdenom jedne naljutila, druge rasplakala

0

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *