Home»Knjige»Nagrada “Miroslav Dereta” Mirku Demiću za “Pustolovine bačkog opsenara”

Nagrada “Miroslav Dereta” Mirku Demiću za “Pustolovine bačkog opsenara”

6
Shares
Pinterest Google+

Nagrada “Miroslav Dereta” za 2018. godinu pripala je Mirku Demiću za roman “Pustolovine bačkog opsenara”.

To je odluka koju je doneo žiri u sastavu Zoran Bognar, Jasmina Ahmetagić i Petar V. Arbutina.

U najužem izboru našli su se i sledeći rukopisi: “Don” Tomislava Ketiga, “Beskrajna noć” Ranka Pavlovića, “Putovanje u Semipalatinsk” Vladana Matića i “Matična knjiga” Draška Miletića.

O Mirku Demiću...

Mirko Demić/Photo: Promo
Mirko Demić/Photo: Promo

Mirko Demić je rođen 1964. godine u Gornjem Klasniću kod Gline. Do sada je objavio sledeće knjige proze: “Jabuke Hesperida”, “Slamka u nosu”, “Ćilibar, med, oskoruša”, “Apokrifi o Furtuli”, “Sluge hirovitog lučonoše”, “Molski akordi”, “Trezvenjaci na pijanoj lađi”, “Po(v)ratnički rekvijem”, “Ataka na Itaku”, “Ćutanja iz Gore”.
Pored toga, objavio je knjigu eseja, (p)ogleda i marginalija “Pod otrovnim plaštom” i “Na ničijoj zemlji”, kao i knjigu publicističkih tekstova “Slađenje gorčinom”.
Za knjigu pripovedaka “Molski akordi” dobio je Andrićevu nagradu, za roman “Trezvenjaci na pijanoj lađi” nagradu “Dejan Medaković”, a za roman “Ćutanja iz Gore” nagradu “Meša Selimović”.  

U romanu “Pustolovine bačkog opsenara” Mirka Demića narator, zabavljen rekonstrukcijom životopisa mogućeg pretka, zatiče sebe u introspekciji, a sve više i u prepoznavanju sopstvenih crta u liku neobičnog čoveka, pustolova, karijeriste i lažova s polovine XVIII veka, čije avanture prilježno osvetljava, neprekidno upitan nad tim šta pripada njemu samom, a šta predmetu njegovog interesovanja.

Narator, pedesetogodišnji otpravnik vozova, posredno, sklapanjem priče o drugom čoveku, pravi rekapitulaciju vlastitog života, tačnije rekapitulaciju vlastitog osećanja života i stanja duha. Gradeći, na osnovu šturih dokumenata i porodičnog predanja, lik Dimitrija Vujića, bačkog Kazanove i avanturiste, narator nastoji da razume njegovu ulogu u dvorskim spletkama i rasvetli njegovu motivaciju. Tako, gledajući u drugog u kojeg projektuje i sebe, a sebe na fonu drugog o kome saznaje, stvara roman raskošne refleksije o životu.

Ono što izgleda razdvojeno vremenom, prostorom i karakterom, kako pripovedanje odmiče, pokazuje se sve više kao slično, srodno, istovetno. S jedne strane stoje avanture neobičnog pretka, a sa druge – bogatstvo emocija i detaljno nijansiranje delikatnog naratorovog sveta, bez ikakvih biografskih podataka o njegovom životu. Tako se od naizmenične naracije o prošlosti i sadašnjosti, o tuđem i sopstvenom, u ovom romanu raskošnog jezika formira treći sloj, u kome se spajanjem fragmenata događaja jednog i doživljaja drugog života doseže moguća celovitost postojanja.

“Ovo je nesumnjivo najuspešniji i stilski i književno najkompletniji rukopis koji smo primili na XIII Deretinom konkursu za neobjavljeni roman, a koji svojim kvalitetom značajno nadilazi kvalitet aktuelne književne produkcije u poslednjih nekoliko godina”, piše u obrazloženju žirija.

Uručenje Nagrade “Miroslav Dereta” Mirku Demiću i promocija nagrađenog romana “Pustolovine bačkog opsenara” biđe održana u “Galeriji 73” na Banovom Brdu početkom decembra, u okviru manifestacije “Decembarski dani Čukarice”.

Previous post

MAGIJA... Marijana Fejtful i Nik Kejv stvorili pravu muzičku bajku

Next post

Sleš o novom albumu: Nadam se da će ljudi razumeti sarkazam u "Living The Dream"

0

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *