Prvi Lazarus Fest 20. oktobra u Domu kulture Lazarevo

0
96
Oglasi
Photo: Promo
Photo: Promo

Grupa entuzijasta sa vizijom, okupljena oko neprofitnog udruženja RNR Zona Lazarevo, posle šest godina sticanja znanja i iskustva u organizovanju koncerata, napokon u oktobru ove godine, uz podršku lokalne samouprave grada Zrenjanina, realizuje svoj prvi festival pod nazivom Lazarus Fest #01.

Prvi Lazarus Fest održaće se 20. oktobra 2018. godine u Domu kulture mesta Lazareva (nadomak Zrenjanina) i imaće format mini-festivala na kojem će se predstaviti neka od najzvučnijih imena zrenjaninskog muzičkog podzemlja – Trash Union, Desolation i Drink or Die. Kao specijalni gosti nastupiće sastav Counter Ignition iz Kovina.

Suština projekta je oživljavanje underground scene kao i samog mesta Lazarevo. Otuda i dvostruka simbolika naziva festivala, kao i zvaničnog slogana koji glasi – Spread the News: Lazarus is Alive! (Širite vesti: Lazar je živ!).

Trash Union (Zrenjanin)

Trash Union/ Photo: Facebook @trashunion
Trash Union/ Photo: Facebook @trashunion

Počeli su sa radom kasnih devedesetih. Njihova muzika se može opisati kao crossover metal u kombinaciji sa hip-hopom. Deonice južnjačkog metala sastavni su deo njihovog karakterističnog stila, kao i hardcore prizvuci i ritmovi koji su obeležili period njihovog odrastanja uz ljudime iz okruženja.

Imena koja su izvršila ključni uticaj na stvaralaštvo benda su: Pantera, D.R.I, Suicidal Tendencies, Body Count, S.O.D, rana Metallica, Beowulf, Nuclear Assault, Exodus, No Mercy, Cro-Mags, Judge, Leeway, Biohazard, Pro-Pain, Stuck Mojo, The Exploited…

Karakteristični su po širokom spektru tema koje obrađuju kroz tekstove nastale kao rezultat pogleda na svet i društvo u njemu, kako iz lokalne tako i iz globalne perspektive, često uključujući političku ili u stvari anti-političku kritiku stvarnosti začinjenu humorom kao i revoltom protiv ljudske beskrupuloznosti, hipokrizije i dvostrukih standarda.

U jesen 2009. godine objavli su prvi album “Built to Last” kao samostalno izdanje, a u julu 2015. i EP pod nazivom “Gone For Good”.

Bend je do sada snimio i tri video singla  – “Every Man 4 Himself”, “Piercing the Silence” i “Live My Life” koje možete da pronađete na Hardcore Worldwide kanalu.

Trash Union spada u koncertno aktivne bendove. Njihov najznačajniji nastup do sada biio je onaj na Revolution Festivalu u Temišvaru.

Counter Ignition (Kovin)

CounterIgnitioN/ Photo: Promo
CounterIgnitioN/ Photo: Promo

Counter Ignition je thrash/groove/prog metal sastav iz Kovina oformljen 2006. godine. Do sada su objavili dva izdanja: “Spit or Swallow” iz 2011. godine, objavljen kao samostalno izdanje i reizdat na nekoliko split izdanja u Evropi i Južnoj Americi, i kao digitalno izdanje za američki Dysfunctional records i još uvek aktuelni “Mediocrity Deadlock” iz 2015. godine (Miner records).

“Mediocrity Deadlock” je naročito dobro prihvaćen od strane muzičke kritike iz regiona (Hrvatska, Makedonija, BiH).

Kao bonus pesma na ovom albumu nalazi se obrada numere “Makedonija” grupe Time, u čijem snimanju je učestvovao Dado Topić (vokal, deonice na basu i gitari).

CounterIgnition poznat je kao koncertno vrlo aktivan bend i u ovih gotovo deset godina rada sakupili su trocifren broj nastupa po Srbiji i okruženju, kako po klubovima tako i po festivalima kao što su Adrenalin Fest (Bečej), Metal Days (Šid), Exit (Novi Sad)…

Žanrovski, Counter Ignition se može svrstati u metal, ali se u njihovoj muzici pored jakih metal i hardcore gitara i bubnjeva mogu čuti i prog-rock i jazz progresije, grunge atmosfera, i melodije i ritmovi iz balkanske tradicionalne muzike.

Desolation (Zrenjanin)

Desolation/ Photo: Facebook @desolation.zr
Desolation/ Photo: Facebook @desolation.zr

Bend je osnovan početkom 2014. godine, a do kraja iste snimio je i prvi demo “All Equal Now”. Žanr se može najbliže definisati kao groove metal/hardcore, mada spektar inspiracije i uticaja obuhvata bendove kao što su Gojira, Slipknot, Hatebreed, Lamb of God, Whitechapel, Tesseract, Kublai Khan, Mastodon…

Desolation se od samog početka fokusirao na spojanje različitih izvora u originalne i jedinstve muzičke komade koji verno predstavljaju svaki od nabrojanih pojedinačnih stilova, ostajući pritom autetični i drugačiji od svakog od njih.

U prethodne četiri godine održali su dosta koncerata i imali nastupe na festivalima na kojima je bend imao priliku da publici predstavi svoj energični stil sviranja, kvalitetne rifove i eksplozivne bubnjarske deonice.

U martu ove godine objavili su debi album prvenac “Pieces of Humanity” (samostalno izdanje) posle čega je usledila mini-turneja po Holandiji.

Drink Or Die (Zrenjanin)

Drink or Die/ Photo: Promo
Drink or Die/ Photo: Promo

Počeli su 2003. godine donoseći svoju viziju punka i hardcorea sa Oi! i street punk estetikom oslanjajući se na izvođače kao što su Sham 69, Cock Sparrer…

Do sada su objavili dva albuma “Govore mi”(2015) i “Pohlepa!!!” (2017) i održali mnogo koncerata od kojih se posebno izdvaja nastup na Rock la Mures open-air festivalu u Rumuniji na kojem su delili bini sa sastavom The Exploited.

Oglasi

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime