Home»Knjige»SRPSKE “MUĆKE”… Od subote u prodaji reizdanje debitantske knjige Dejana Stojiljkovića “Leva strana druma”

SRPSKE “MUĆKE”… Od subote u prodaji reizdanje debitantske knjige Dejana Stojiljkovića “Leva strana druma”

3
Shares
Pinterest Google+

Šta se dešava kada dvojici ortaka neznanac ponudi da učestvuju u “srpskom ruletu”, samoubilačkoj igri lokalnih taksista? Da li život vredi više od 300 nemačkih maraka? Hoće li se provozati levom stranom druma u olupanom autu za čijim volanom je pijandura koja nema šta da izgubi? Da li postoje heroji ulice? Ko je prebio Deda Mraza zbog tanjira kiflica sa sirom? Kako je zapaljena Islam-agina džamija u Nišu? I zašto Bata Đura, pantelejski Rambo, čuva dve kutije kašikara u dedinom kokošinjcu?

Sve ovo i još mnoge zanimljive priče saznaćete ako pročitate knjigu jednog od najpopularnijih domaćih pisca mlađe generacije i povremenog kolumniste (kad se seti) portala headliner.rs Dejana Stojiljkovića. Po koncepciji i stilu, “Leva strana druma” je svojevrsna srpska verzija kultne serije “Mućke”, ali istovremeno i priča o jednoj izgubljenoj generaciji i gradu kojeg više nema.

Leva strana druma
Leva strana druma

Ovo izdanje zanimljivo je i po tome što sadrži predgovor Marka Šelića Marčela i autorov pogovor.

“Herojstvo na Panteleju ne jenjava, tu brige nemajte. Sa svim onim lepim i ružnim stvarima, s ljudima uhvaćenim u vremenu koje ih karikira, raščovečava i ponovo sastavlja u ljude. I s pričama koje ih savršeno fotografišu.” Marko Šelić

– “Leva strana druma” je nešto drugačije od onoga na što su moji čitaoci dosad navikli, paradoksalno, to nije ništa novo, niti je to neki zaokret u mom pisanju po pitanju teme, stila ili poetike, jer se radi o knjizi prvobitno izdatoj 2007. godine, dok su same priče pisane u periodu 1999-2006. To je, jednim dobrim delom, moja autobiografska priča, pripadam generaciji koja je odrastala i sazrevala u SFRJ, završila osnovnu školu na početku rata koji označio raspad te zemlje i provela ranu mladost u devedesetim. Onu malo pozniju mladost proživeli smo kroz takozvanu ‘tranziciju’ i ‘demokratiju’. O tome i govori ova knjiga. Ali neka čitaoci ne misle da je to neko oporo i potresno svedočanstvo o godinama koje su porodile ratove, hiperinflaciju, sankcije… Ako nešto mogu da garantujem kao pisac – to je da će se mnogo smejati čitajući ove storije. Sve priče ispričane su iz vizure tipičnog južnjaka, Nišlije, dakle, sa mnogo humora, inata, ironije… Prosto, to je hronika jednog grada, jednog vremena, to su gradske priče i anegdote čiji su junaci ponekad smešni a ponekad tragični, ali sve je na neki način obojeno nekom vrstom pozitivnog pogleda na svet, jer u jednoj takvoj situaciji, ništa drugo ti i ne preostaje. Zato volim da kažem da je ova knjiga neka vrsta srpske verzije kultne serije “Mućke” (Only Fools and Horses), a da su njeni glavni junaci Zlatni Dečko Nikola i Vojvoda u stvari moji Del Boj i Rodni – rekao je autor.

“Leva strana druma”, debitantska knjiga Dejana Stojiljkovića, priče sa niškog asfalta i kaldrme obojene prepoznatljivim južnjačkim humorom, stiže od subote, 15. septembra u sve knjižare Delfi, Lagunine klubove čitalaca, onlajn knjižaru www.delfi.rs i na sajt www.laguna.rs.

HL

Previous post

Nickelback opet nerviraju ljude, sad zato što su – suviše dobri

Next post

ZBOG "EROTSKOG" SPOTA PINK ukinut TV kanal u Turskoj

0

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *