Home»Muzika»Homeland»ROKERIJADA 2018. U PETROVCU NA MLAVI… Deset dana rok kulture u 60 fotografija

ROKERIJADA 2018. U PETROVCU NA MLAVI… Deset dana rok kulture u 60 fotografija

6
Shares
Pinterest Google+

Otvaranjem dokumentarne izložbe “12300 R’n’R”, čiji je autor kustos Milan Jenić, u Zavičajnom muzeju u Petrovcu na Mlavi, 31. avgusta počela je Rokerijada, festival posvećen rokenrol kulturi i rok stvaralaštvu.

Druga po redu Rokerijada koju organizuje UG “Fabrika – Petrovac na Mlavi”, donela je niz noviteta u odnosu na prošlogodišnji festival. Muzički program festivala je proširen na tri dana.

Prvog dana, u četvrtak 30. avgusta, u dvorištu Kulturno-prosvetnog centra u Petrovcu, nastupili su lokalni srednjoškolci, smederevski bend Patrias koji je ujedno promovisao svoj novi album Imperator; da bi na kraju nastao jam session u izvođenju članova bendova koji su narednog dana nastupili u takmičarskom programu.

Rokerijada/Photo: Saša Simić Sima
Rokerijada/Photo: Saša Simić Sima

U petak, 31. avgusta, na centralnom gradskom trgu, nakon revijalnog nastupa domaćeg benda Dreš, redom su nastupali takmičarski: Sindrom (Pančevo), Stop (Kostolac), Keni nije mrtav (Kruševac), Crossroad (Loznica), Pourpur (Kruševac) i Maera (Beograd).

Svi finalisti su prethodno odabrani od strane selektora festivala nakon završenog konkursa putem kojeg se uspešno prijavilo 24 mladih autorskih bendova iz Srbije, sem benda Sindrom koji se u finale plasirao putem glasova publike na zvaničnom internet sajtu festivala.

Dok je žiri u sastavu: Nikola Jovanović (SAE Institut, Kontra), Nikola Stanojević (Lamphsade Media), Dragiša Radulović (PR i organizator mnogobrojnih rok festivala i manifestacija) i Marko Veljković (predsednik organizacionog odbora festivala, muzičar i producent), donosio odluku o najuspešnijim učesnicima, publici se predstavio petrovački bend Straight Up.

Za najbolji nastup nagradu je dobio bend Crossroad, najboljim vokalom je proglašen Marko Kevro (Stop), najboljim gitaristom proglašen je Stefan Mijajlović (Pourpur), najboljim basistom Nemanja Đorđević (Crossroad) i najboljim bubnjarom Sava Tomić (Keni nije mrtav).

Rokerijada/Photo: Saša Simić Sima
Rokerijada/Photo: Saša Simić Sima

Nagrade za najuspešnije pojedince je obezbedio Dak music shop iz Kragujevca, a nagradu za pobednički bend Mr. Sound studio iz Petrovca (produkcija tri pesme), Mravac Video iz Petrovca (video spot za jednu pesmu) i Lampshade media iz Beograda (izdavanje singla). Takođe, pobednički bend dobija kao nagradu i PR podršku organizatora do sledeće Rokerijade, na kojoj ujedno ima obezbeđeno učešće u revijalnom programu.

U subotu, 1. septembra, takmičari su ispraćeni svojim kućama nakon doručka, a uveče od 20 sati, na istom mestu kao i dan ranije nastupili su petrovački: Vrtovi, The Vlasony i Mister Hajd, da bi muzički program festivala je zatvorio Vlatko Stefanovski Trio.

Rokerijada/Photo: Saša Simić Sima
Rokerijada/Photo: Saša Simić Sima

Svi članovi bendova koji su učestvovali na takmičenju i koji su u Petrovcu proveli tri dana, bili su puni pozitivnih utisaka ističući da nikada nisu doživeli tretman nalik petrovačkom domaćinstvu. Gospodin Vlatko Stefanovski koji je u Petrovcu proveo dva dana, vidno ganut pažnjom koju su mu posvetili organizatori Rokerijade, nakon svog nastupa je pohvalno govorio o organizaciji festivala i javno istako da bi mu bilo zadovoljstvo da ponovo svira pred petrovačkom publikom.

Poslednji u nizu događaja koji su obeležili Rokerijadu 2018. godine, bila je radionica za decu i mlade Rockaonica. U Narodnoj biblioteci “Đura Jakšić” u Petrovcu na Mlavi, u petak 7. septembra, petrovački bubnjar Dragan Žika Panić (Motorbreath, Dushmans, Pro Rock i drugi bendovi) je Rockaonicu pretvorio u ritam radionicu. Petrovačka biblioteka je bila prepuna ljudi, u glavnom dece starosti od 6 do 10 godina, koja su na kraju strplivo čekala da sednu za Žikine bubnjeve i pokušaju da uhvate ritam Rokerijade.

Rokerijada/Photo: Saša Simić Sima
Rokerijada/Photo: Saša Simić Sima

Kao i prethodne godine, Rokerijada je imala humanitarni karakter. Tokom muzičkog programa festivala, u zamenu za bedž sa logoom festivala, publika je imala mogućnost da ostavi donaciju za petrovačko porodilište.

Rokerijada je organizovana sredstvima koju je UG Fabrika – Petrovac na Mlavi dobilo od Opštine Petrovac na Mlavi kao generalnog pokrovitelja festivala i zahvaljujući pomoći koja je prikupljena od mnogobrojnih sponzora i partnera festivala i organizatora.

HL/Izvor: Rokerijada

 

Previous post

ŠTA TO SADA VREDI... Burdenu posthumno šest Emmy nagrada

Next post

Voivod... Poznata satnica koncerta u Elektropioniru

0

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *