Home»Life Story»NEMA VIŠE KOLJE VASINA… Ovo je priča o Rusu koji je Beatlesima poklonio više od života

NEMA VIŠE KOLJE VASINA… Ovo je priča o Rusu koji je Beatlesima poklonio više od života

4
Shares
Pinterest Google+
Kolja Vasin/Photo: Facebook
Kolja Vasin/Photo: Facebook

Rus koji je iz ljubavi prema Beatlesima stan pretvorio u muzej posvećen “Fantastičnoj četvorki” preminuo je u Sankt Peterburgu. Legenda Kolja Vasin život je posvetio liverpuslskom bendu tako prkosio sovjetskim cenzorima.

Kolja Vasin bio je najveći obožavalac Beatlesa i u vreme Sovjetskog saveza, kada su komunističke vlasti smatrale da je zapadna rok muzika subverzivna.

Vasin je preminuo u 73. godini. Još 1960-ih je počeo da sakuplja albume liverpulske četvorke i svu memorabiliju vezanu za Beatlese. Između ostalih rariteta, imao je i potpisanu ploču – Live Peace in Toronto 1969 – koju su potpisali Džon Lenon i Joko Ono.

Na Fejsbuku je jedan od njegovih prijatelja, Nik Barabanov, napisao da je Nikolaj (Kolja) Vasin “otišao da se pridruži Džonu Lenonu i Džordžu Harisonu”.

Kolja Vasin/Photo: Facebook
Kolja Vasin/Photo: Facebook

Vasin je preminuo usled pada u tržnom centru u Sankt Peterburgu.

Više od pola veka, Beatlesi su bili važan deo Vasinog života. Sanjao je da napravi “hram ljubavi” u Sankt Peterburgu posvećen Džonu Lenonu, ali projekat nikada nije ostvaren, iako su gradski zvaničnici našli pogodnu lokaciju. Mnogi fanovi su podržali ideju o hramu.

Na pitanje zašto je dopustio Beatlesima da mu zaposednu život, odgovorio je da mu deca, i da ih je imao, ne bi podarila toliku radost i ljubav koju mu je dao ovaj bend iz Liverpula.

Jedan od vodećih ruskih komentatora iz oblasti kulture Artemij Troicki, kaže da je uticaj pesama Beatlesa iza Gvozdene zavese bio veliki.

– Bitlsi su okrenuli desetine miliona mladih u Sovjetskom savezu drugoj religiji – rekao je za BBC.

Kolja Vasin/Photo: Facebook
Kolja Vasin/Photo: Facebook

Aleksandar Kan, analitičar BBC iz Rusije, napisao je da je Vasin bio legenda među ruskim obožavaocima. On se sreo sa Vasinom 1980, kada je i sam bio zagrejan i za druge grupe, ne samo Beatlese, ali je rekao da “za Vasina nije bilo ničega važnijeg”.

Kada mu je Džon Lenon 1970. godine poslao potpisan album, Vasin je rekao da se radi o “božijoj intervenciji” – Lenon je iz hrpe rođendanskih čestitki koje su mu stigle u London, izvadio baš Vasinovu.

Vasin je uticao na mnoge Ruse svojom strašću prema Beatlesima i napisao je knjigu o kulturnom uticaju ovog benda na stanovnike zemalja iza Gvozdene zavese.

Naslov knjige – “Rok na ruskim kostima” – je asocijacija na način na koji su sovjetski rokeri dolazili do ploča – koristeći stare rendgenske ploče za upisivanje butleg snimaka pesama Beatelsa.

Skoro sve rok albume koji su stizali sa Zapada je vlast zabranjivala, ali je postojalo crno tržište butleg snimaka među mladima u istočnom bloku.

Kada je komunistička cenzura prestala, Vasin je svake godine organizovao zabave u čast rođendana svakog člana grupe Beatles.

HL

Previous post

DŽEK DIMIČ ZA HEADLINER.RS: Kameru ne možeš da lažeš, fotke kojima najavljujemo snimanje novog filma su najbolji dokaz za to

Next post

Podrška mladim muzičarima... Iva Ikon i Džoni Ranković zagrevaju beograđane za 2CELLOS na Kalemegdanu

0

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *