Home»Kult»BIO I OSTAO LJUT KAO ĐUMBIR… LEGENDARNI BUBNJAR DANAS SLAVI 79. ROĐENDAN

BIO I OSTAO LJUT KAO ĐUMBIR… LEGENDARNI BUBNJAR DANAS SLAVI 79. ROĐENDAN

3
Shares
Pinterest Google+
Džindžer Bejker/Photo: facebook@jinjahbaker
Džindžer Bejker/Photo: [email protected]

Piter Edvard ‘Džinder’ Bejker, legendarni britanski muzičar, najpoznatiji kao bubnjar grupe Cream, danas puni 79 godina.

Džindžer, prepoznatljiv po bujnoj riđoj kosi, karijeru je počeo u sastavu Blues Incorporated, a kasnije je prešao s kolegom i basistom Džekom Brusom prvo u The Graham Bond Organisation, a zatim u Cream, prvu rock supergrupu na svetu, u kojoj je gitaru svirao Erik Klepton. Time je i Bejker postao jedna od prvih bubnjarskih rock zvezda, a njegov talenat je bio najvidljivi u pesmi ‘Toad’.

Posle raspada Cream, prešao je s Kleptonom u Blind Faith, još jednu supergrupu kratkog veka. Nakon toga je osnovao Ginger Baker Air Force i svirao s Hawkwind, Felom Kutijem, Public Image Ltd. i Masters of Reality. Neki od njegovih poslednjih sastava bili su The Ginger Baker Trio i Ginger Baker Jazz Confusion.

Ponovo je zasvirao s Cream 2005. na seriji koncerata u Royal Albert Hallu.

Živeo je u Nigeriji i SAD, a danas mu je “dom” Južnoafrička Republika. Napisao je autobiografiju ‘Hellraiser’, a o njemu su snimljeni dokumentarni filmovi ‘Ginger Baker in Africa’ (1971.) i ‘Beware of Mr. Baker’ (2012.), koji se fokusira na njegovu tešku i problematičnu narav zbog koje je i dobio nadimak.

Magazini Drum!, Modern Drummer i Rolling Stone su ga uvrstili među najbolje bubnjare svih vremena, a izvršio je velik uticaj na bubnjare poput Džona Bonama (Led Zeppelin), Nila Perta (Rush), Jana Pajsa (Deep Purple), Stjuarta Kopelanda (The Police), Pitera Krisa (Kiss), Nika Mejsona (Pink Floyd) i Aleksa Van Halena (Van Halen).

Previous post

Selfi o kojem danima priča svet... a posebno fanovi legendarnih liverpulskih "buba"

Next post

SVE JE SPREMNO ZA PRNJAVORSTOCK 2018. Tri dana druženja i žestoke svirke na Avali od 23. do 25. avgusta

0

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *