Home»Kolumne»Nećemo četnika Bajagu, dajte nam Tompsona i U2… Pročitajte sjajnu kolumnu hrvatskog novinara Draga Hedla

Nećemo četnika Bajagu, dajte nam Tompsona i U2… Pročitajte sjajnu kolumnu hrvatskog novinara Draga Hedla

5
Shares
Pinterest Google+

Hrvatski novinar Drago Hedl u svojoj kolumni se osvrnuo na aktuelnu situaciju, odnosno otkazivanje Bajaginog koncerta u Hrvatskoj, i dao svoj sud.

Mi vam njegov tekst, objavljen na portalu sbplus.hr na portalu prenosimo u celosti i onako kako je napisan, jer bi svaka urenička intervencija narušila originalnost. Samo vam najtoplije preoručujemo da je pročitate:

“Veče ne miriše na rakove i školjke/mjesec je blijeda fleka boje cimeta/uzimaš cipele za šetanje kroz snove/ulica voli ritam tvojih koraka. Vjetar se provlači kroz nepoznate riječi/asfalt se miluje s tvojim štiklama/suviše mekan da bi mogao da spriječi/ova je veče puno tvojih tragova”.

Vjerovatno ste od prve shvatili velikosrpsku provokaciju ortodoksnog četnika Momčila Bajagića, Bajage. Jer, kao što ste se i sami uvjerili iz citiranih stihova, između vojvode, popa Momčila (Đujića) i Momčila (Bajage) nema baš nikakve razlike. Uostalom svaki je Momčilo isti, a neki su i gori.

Da nije tako zar bi se uvijek budne zdrave snage, kako one u Slavonskom Brodu, tako i one u Karlovcu, pobunile protiv nastupa Momčila Bajagića Bajge u njihovim sredinama.

U Karlovcu (na Danima piva) su u tome uspjeli. Mislite li da je Karlovac za (na sreću zabranjeni) Bajagin koncert izabran slučajno? Pa ne budite naivni: nije li četnički vojvoda, Vojislav Šešelj upravo Karlovac pominjao kao mjesto koje uz Viroviticu i Karlobag označava zapadne srpske granice. Granice Velike Srbije.

A kad malo bolje razmislite i Slavonski Brod je tu blizu, nije daleko od Virovitice, samo nekih stotinak kilometara vazdušne linije. I kad smo već kod Virovitice, nadam se da niste zaboravili da je pik na taj grad, Viroviticu, takođe granično mjesto na ivici Šešeljeve Velike Srbije, bacio onaj drugi četnik, što se takođe povremeno muva po Hrvatskoj. I jednu pjesmu nazvao Virovitica.

Riječ je o Đorđu Balaševiću, koji je, hajde, bar malo iskreniji od prepredenog Momčila Bajagića, pa je pustio bradu.

Da bi i izgledom bio pravi četnik.

Čudi me kako je to promaklo zdravim snagama u Hrvatskoj, ta bestidna Balaševićeva pjesma u Virovitici, u kojoj su i ovi stihovi: ”U Virovitici/ ne postoje pritisci/i žive mirno svi/ kao hipici u Virovitici”. Je li vam jasno što je četnik Balašević time htio reći i zašto je prva riječ u citiranom stihu baš ”U”.

A onda odmah iza toga ”ne postoje”? Pa naravno da ”U” neće postojati kada će ih četnici protjerati iz Virovitice.

A najstrašniji stih je onaj: ”i žive mirno svi/ kao hipici u Virovitici”.

Pa nećemo valjda biti naivni i ne prepoznati što je pod hipicima mislio četnik Balašević. Znadete li kako hipici izgledaju?

Duga kosa, zapuštene brade. I na što vas to prvo asocira. Naravno: na četnike.

Ali, raskrinkajmo Balaševića do kraja, njegov stih zapravo glasi:

”I žive mirno svi/ kao četnici u Virovitici”.

Naravno, kada više ne bude postojalo ”U” i kada se uspostave granice Velike Srbije.

SBplus objavio je poruku jedne Brođanke koja je pred najavljeni nastup Bajage ozbiljno upozorila:

”Da mladi znaju ko je čovjek koji dolazi da pjeva u grad u kom je srpska armija smrskala 28-ero djece!!!”.

I sve je potkrijepljeno dokazom: Bajaga je, čuli smo to već toliko puta, 1993. u Kninu održao koncert u čast poginulim srpskim vojnicima nakon vojno-redarstvene operacija Maslenica – oslobodilačke akcije hrvatske vojske – i pjevao:

”Kreće armija najjača na svijetu, kreće armija u osvetu i jednom zauvijek armija srpska i jednom zauvijek sve će da vas smrska”. Mali je problem što je Bajaga, bar stotinu puta rekao da nikada nije pjevao u Kninu, ali gdje ćete četniku vjerovati? Malo je veći problem što ne postoji baš niti jedan snimak njegovog koncerta u Kninu, ni jedan zvučni zapis, ni jedna jedina fotografija.

A, najveći je problem što je predsjednik zadarskog ogranka udruženja “Zavjet”, Boris Mužanović, u čije domoljublje valjda ne sumnjamo, pojasnio da su četničke pjesme u Kninu pjevali Minđušari, a ne Bajaga. Dokaza čini se, nema.

Bajaga i Instruktori/ Photo: Exit
Bajaga i Instruktori/ Photo: Exit

Ali šta će nama dokazi, pa valjda svi znamo ko su Bajaga i onaj bradati Balašević. Pitate se vjerovatno otkud mi je palo na pamet na hrvatski da prevedem onu odvratnu Bajaginu pjesmu citiranu na početku ovog teksta?

S olakšanjem kažem: nisam to učinio ja. Pitajte momke iz Slavonskog Broda, onaj rok sastav “Divlji dječak” koji ne samo što pjeva tu Bajaginu pesmu, već su i svoj spot s tom odurnom pjesmom snimili na Brodskoj tvrđavi.

Ali šta ćemo, oni su mladi, nisu znali, možemo im oprostiti. A to ne važi za one koji jako dobro znaju ko je Momčilo Bajagić i koji sada žele u Slavonski Brod da dovedu Bajagu. Za njih nema oprosta.

I ne bi li nam svima bio draži Marko Perković Tompson, pod uslovom da mu kao perdgrupa nastupi U2.

U2?. Pa znate li kao ih zdrave snage zovu? Kratko i jasno: dva naša”.

HL/Izvor: sbplus.hr

Previous post

Framework 15. avgusta na Alternative stageu Beer Festa

Next post

VEŽITE SE, POLEĆEMO... Rošin Marfi, The Stranglers, Aerodrom, Čorba, E play... počinje Beer Fest, a ovo je kompletan program

0

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *