Home»Muzika»STOP ZA “BUDŽENJE” PREGLEDA… U Beču razvijen algoritam koji otkriva više od 92 odsto “nameštaljki” u muzičkoj industriji

STOP ZA “BUDŽENJE” PREGLEDA… U Beču razvijen algoritam koji otkriva više od 92 odsto “nameštaljki” u muzičkoj industriji

6
Shares
Pinterest Google+

U okviru svog naučnog rada Nermina Mumić sa Tehničkog Univerziteta u Beču je razvila statistički model koji sprečava manipulacije u vezi sa plasmanom na muzičkim platformama i to sa visokom pouzdanošću. Proizvod njenog istraživačkog rada je algoritam koji otkriva više od 92 odsto “nameštaljki”.

Attwenger, opening act des Popfest Wien/Photo: ©GeraldvonForis
Attwenger, opening act des Popfest Wien/Photo: ©GeraldvonForis

U saradnji sa izdavačkom kućom “RebeatInnovation” Mumić je analizirala veliku bazu podataka sa preko 100 miliona pojedinačnih pregleda iz muzičke industrije.

– Kada se pesma na jednoj muzičkoj platformi prodaje duplo više nego na drugoj, ovaj odnos se neće naglo promeniti. Prodajni brojevi se uglavnom paralelno razvijaju – brojevi klikova koji naglo skaču na platformi kao što je YouTube treba da se poklope sa rastućim vrednostima preuzimanja na itunes i drugim platformama. Sve ostalo je sumnjivo – kaže ona.

– Postoje očekivani prometi, nedeljne i mesečne oscilacije koje su veoma uobičajene. Ali jedino ovaj složeni statistički model pomaže da se očekivane oscilacije razlikuju od potencijalne manipulacije podacima, a statističkih alata u ovom obliku do sada nije bilo – dodaje.

– Ispitali smo naš algoritam na originalnim podacima koje smo prethodno namerno izmanipulisali – i on je otkrio više od 92 odsto manipulacija. To je jako dobra kvota i verujemo da možemo još da je unapredimo. Algoritam biste mogli da prevarite jedino ako sve muzičke platforme izmanipulišu podatke na isti način u isto vreme, što je gotovo nemoguće – zaključuje Mumić.

Različite muzičke kuće su zainteresovane za ovo rešenje, zahvaljujući kome bi muzička industrija trebalo da postane transparentnija i poštenija prema samim izvođačima, bez manipulacija sa brojevima.

Previous post

Džon Travolta kao čuveni mafijaški bos... "Život i smrt Džona Gotija" u bioskopima od 30. avgusta

Next post

Nova sezona Musicology Barcaffè Sessions u znaku broja tri: Treća sezona muzičkog serijala, tri zemlje, tri sjajna koncerta...

0

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *