Home»Muzika»TUŽNA MISAO KOJA SE DIVNO PLEŠE… Festival tanga od 23. do 26. avgusta u Novom Sadu

TUŽNA MISAO KOJA SE DIVNO PLEŠE… Festival tanga od 23. do 26. avgusta u Novom Sadu

5
Shares
Pinterest Google+

Novi Sad pretvoriće se uskoro u međunarodni grad tanga, pošto će se u njemu održati međunarodni festival ovog plesa u periodu od 23. do 26. avgusta.

Udruženje “Todo Tango” poziva sve ljubitelje muzike i plesa da posete predstojeći Peti međunarodni festival “Novi Sad – Tango grad”, koji će se održati od 23 do 26. avgusta na nekoliko lokacija u Novom Sadu.

Tango/Photo: Pixabay
Tango/Photo: Pixabay

Festival obuhvata koncert, naučno predavanje, projekciju dokumentarnih filmova, seminar, plesne večeri i druge sadržaje namenjene ne samo plesačima već i svim ljubiteljima tanga, muzike i plesa, ali i argentinske kulture uopšte.

U Galeriji Matice srpske, sada već tradicionalno, održaće se “SciTango” – jedinstveno predavanje u kojem se spajaju tango i nauka, a ovogodišnji predavač je dr Roman Balvanović s Instituta za nuklearne nauke Vinča.

Takođe, u Galeriji Matice srpske, održaće se i projekcije kratkih dokumentarnih filmova na temu tanga. Autor Leonel Mitre svoj čuveni Putujući festival “Cinefilia tanguera” iz Buenos Ajresa dovodi u Novi Sad.

U Novi Sad dolazi i maestro Anhel Korija, jedan od najpoznatijih i najpriznatijih učitelja tanga i koreografa današnjice, kako u Argentini tako i širom sveta. Zajedno s njim, tangerosima će svoje znanje i iskustvo u plesu preneti i maestra Klaudija Sortino iz Italije.

Kruna festivala je koncert “Tamburica tango”, na kojem će zajedno nastupiti čuveni Beltango kvintet iz Beograda, inače jedan od najboljih tango orkestara na svetu, i Veliki tamburaški orkestar Radio-televizije Vojvodine, takođe svetskog ranga.

Biće to jedinstvena priliku da se, u Novosadskoj sinagogi, uživa u muzici najvećih argentinskih tango kompozitora na vojvođanski način.

Specijalni gost na koncertu biće mr Ljubinko Lazić, kontrabasista Beogradske filharmonije, a nastupiće i tango instruktori Ana Nauparac Despotović i Dejan Lukić, osnivači udruženja “Todo tango”.

Misija, koju udruženje “Todo tango” godinama dosledno sprovodi, jeste da približi tango kulturu što široj publici i zato će se, kao i dosad, festival završiti “Milongom pod zvezdama” na terasi Petrovaradinske tvrđave, gde će podjednako uživati i tango plesači i svi Novosađani.

 

Previous post

Kopija Prinsove ploče koju je mrzeo prodata na Discogsu za rekordnih 27.500 dolara

Next post

Demo Bunt na Beer Gardenu uz Vrane Kamene, Nemesis i Keni nije mrtav

0

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *