Home»Muzika»Homeland»Muzičko čudo iz manastira Tuman: Ovako pravoslavni monasi sviraju Iron Maiden…

Muzičko čudo iz manastira Tuman: Ovako pravoslavni monasi sviraju Iron Maiden…

71
Shares
Pinterest Google+
Monah Teofil i jeromomah Petar/Photo: headliner.rs
Monah Teofil i jeromomah Petar/Photo: headliner.rs

Iz manastira Tuman, gde počivaju mošti dva velika čudotvorca – svetog Zosima i svetog Jakova, stiže i jedno pravo muzičko čudo.

Dva mlada monaha, odlučila su da zadrže i neguju svoju ljubav prema rokenrolu pa, uz blagoslov igumana Dimitrija (Plećevića), redovno sviraju gitare i vežbaju kada im duhovne i svetovne obaveze to dozvole. Naravno, manastir je to, pa rokerske veštine monah Teofil (Radović) i jeromonah Petar (Bogdanović) održavaju svirajući na akustičnim gitarama, a repertoar im je vrlo neoubičajen, posebno kad je reč o ljudima koji su se zavetovali na monaški život. Na njihovoj “set listi” su i Metallica, Deep Purple, Partibrejkersi… kao i Iron Maiden, čiji su cover hita “Wasting Love” izveli ekskluzivno pred kamerama portala headliner.rs.

Ovaj nesumnjivo neobičan slučaj ipak nije, zapravo, jedno od brojnih čuda koja se u ovom manastiru zaista dešavaju. Jer, kako kažu monasi iz Tumana, muzika i duhovnost su blisko povezani, a veza rokenrola i pravoslavlja dokazana je već mnogo puta, kroz humanitarne akcije i koncerte rokera za pomoć srpskim svetinjama.

Monah Teofil i jeromomah Petar/Photo: headliner.rs
Monah Teofil i jeromomah Petar/Photo: headliner.rs

S obzirom na to da je hevi metal, pa i rokenrol generalno, vrsta muzike koju nije lako na prvi pogled povezati s pravoslavljem, i da će sigurno biti onih dežurnih dušebrižnika koji će zbog ovog spota negodovati, pitali smo igumana Dimitrija, kako se to pravoslavlje slaže sa ovom “zapadnom” muzikom i zašto monasi iz Tumana imaju toliku slobodu u izboru svog muzičkog puta.

– Sve što je Bog dao čoveku samo po sebi je usmereno na dobro, pa samim tim i muzika. Pitanje je kako se mi prema njoj odnosimo i na koji način je koristimo. Važno je da nas sve to vodi ka višem cilju, a to je spasenje – rekao nam je iguman Dimitrije.

Dakle, ljubav prema Bogu nije ničim uslovljena osim čistom dušom. I nije važno da li neko sluša i svira Maidene i Metallicu, ili Vivaldija i Mokranjca.

Evo kako zvuče monasi Petar i Teofil i njihova verzija “Wasting Love”:

Previous post

Robin je opet tu posle osam godina pauze... "Missing U" je pesma kojom je najavila povratak

Next post

NESTRPLJIVI THE RED ROCKER... Sami Hagar otkrio delove nove pesme koju je snimio sa bendom Circle

0

  1. Đole
    04/08/2018 at 5:26 pm — Reply

    Sjajno!

  2. Podvižnica
    05/08/2018 at 10:19 pm — Reply

    Divno! Raj!

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *