Home»Knjige»“Umrla bih za tebe”… Neobjavljene priče Frensisa Skota Ficdžeralda

“Umrla bih za tebe”… Neobjavljene priče Frensisa Skota Ficdžeralda

4
Shares
Pinterest Google+

Svetsku književnu javnost je krajem 2016. i početkom 2017. godine obradovalo otkriće neobjavljenih priča čuvenog pisca romana “Veliki Getsbi” i “Blaga je noć” – Frensisa Skota Ficdžeralda.

Izdavačka kuća Laguna je u kratkom roku otkupila prava i objavila na srpskom jeziku knjigu “Umrla bih za tebe” u prevodu Marka Mladenovića.

Svih osamnaest kratkih priča ovde sakupljenih bilo je u ovom ili onom smislu izgubljeno: izgubljeno fizički i otkriveno tek nedavno; izgubljeno u metežu Ficdžeraldovog kasnijeg života; izgubljeno za čitaoce pošto njegovi urednici katkada nisu razumeli njegove tekstove.

Ove zanimljive pripovetke pružaju nov uvid u razvoj Ficdžeraldove karijere, i pokazuju njegovu stilsku umešnost i maštovitost pisca koji je bio jedan od glavnih predstavnika “izgubljene generacije”.

Ficdžerald je bio izvrstan pisac kratke proze. Njegove pripovetke su često za njega bile početna tačka za ideje, opise, likove i mesta budućih romana.

Frensis SkotaFicdžerald/ Photo: Laguna
Frensis SkotaFicdžerald/ Photo: Laguna

Knjiga sadrži informativan uvod i napomene urednice američkog izdanja knjige En Margaret Daniel za svaku pojedinačnu priču.

– U slučajevima gde su preživele razne verzije neke priče, rukovodila sam se njegovim navedenim izborom. Na primer, Ficdžerald je pristao da skrati “Žene u kući” u daleko kraću priču pod nazivom “Temperatura”, ali ishod mu se nije dopao i zahtevao je u svojim pismima da se za izdavanje nudi duži, izvorni tekst – napomenula je urednica.

Knjiga neobjavljenih priča F. Skota Ficdžeralda “Umrla bih za tebe” sadrži i brojne fotografije iz privatne arhive velikog pisca, kao i faksimile njegovih započetih priča, uz komentare pisane rukom.

Američki pisac Frensis Skot Ficdžerald danas se smatra jednim od najvažnijih i najomiljenijih pisaca XX veka. Njegove novele i romani obeležili su džez eru.

Ovaj izvrstan pisac kratke proze je bio pripadnik briljantne “izgubljene generacije” zajedno sa Foknerom, Hemingvejem, Dos Pasosom i Tomasom Vulfom.

Ficdžeraldov roman “Veliki Getsbi” smatra se klasikom svetske književnosti.

Zbirku izgubljenih pripovedaka “Umrla bih za tebe” možete pronaći u svim knjižarama Delfi, Laguninim klubovima čitalaca, online knjižari www.delfi.rs i na sajtu www.laguna.rs.

Photo: Laguna
Photo: Laguna
Previous post

Završen treći Outhide u Zaječaru... Evo kako je bilo na ovogodišnjem izdanju festivala

Next post

OTIŠAO "ZOMBIE BOY"... Čuveni istetovirani maneken iz spota Lejdi Gage izvršio samoubistvo

0

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *