DVA DINARA, DRUŽE… Kragujevačka biblioteka u borbi sa zaboravnim čitaocima

0
74
Knjige/Photo: Pixabay
Knjige/Photo: Pixabay

Kako bi podstakla građane da vrate pozajmljene knjige, biblioteka “Vuk Karadžić” u Kragujevcu pokrenula je akciju “Zaboravni čitaoci”. Ta ustanova kulture omogućila im je da knjige, bez plaćanja nadoknade, vrate do 31. avgusta.

Fjodoru Dostojevskom trebalo je manje od dve godine da napiše “Braću Karamazove”, a zaboravnom čitaocu iz Kragujevca više od pet da je pročita i vrati. Još oko 1.100 korisnika prisvojilo je više od 2.000 knjiga koje su vlasništvo biblioteke. Studenti su najzaboravniji, a najtraženija je stručna literatura.

– Nekima je davno istekla članarina, a neki već dugo ne žive u Kragujevcu. Apelujemo na sve one koji su u prilici ili ako nisu sami u prilici, da nekoga angažuju da umesto njih vrati knjigu – kaže Anđela Ognjanović iz Narodne biblioteke “Vuk Karadžić”.

Biblioteka “Vuk Karadžić” ima 12.000 članova, a samo prošle godine pozajmljeno je 106.000 knjiga, najviše u Srbiji. Ažurni su u uzimanju, a koliko su odgovorni kada treba da ih vrate?

– Pojedini iz određenih razloga ne vrate knjige na vreme. Navode razloge, a to su putovanja u inostranstvo ili određene bolesti – objašnjava Nikola Stanković iz Narodne biblioteke “Vuk Karadžić”.

U riznici pisanog dara je 75.000 naslova, a mnoge nije moguće ponovo nabaviti. Zbog loših čitalačkih navika neke police su poluprazne. Zato će, od 1. septembra novčana nadoknada za nevraćene knjige iznositi – dva dinara po danu.

Da nije tužno, bilo bi smešno…

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime