Home»Muzika»Ko je raspoložen za skankovanje? Roze poze, Samostalni referenti i S.U.S. stižu 27. jula na Beer Garden

Ko je raspoložen za skankovanje? Roze poze, Samostalni referenti i S.U.S. stižu 27. jula na Beer Garden

4
Shares
Pinterest Google+
Photo: Promo
Photo: Promo

Ljubitelji ska/punk/RnR zvuka sigurno neće propustiti koncertnu žurku bendova Rooze poze, Samostalni referenti i S.U.S. u petak, 27. jula na Beer Gardenu.

Svirka počinje u 21:00 čas, a ulaz je besplatan.

Roze poze je srpska power-pop grupa formirana sredinom 80-tih, a osnovali su je gitarista Željko Nikolić (u periodu od 1976. do 1980. svirao je u grupi Raše Đelmaša, Zebra) i tekstopisac Vlada Ćalić.

Prvi pevač benda bio je Oliver Đurić sa kojim su napravljeni prvi ozbiljniji demo snimci tako da su 1985.  već imali viziju kako treba da izgleda grupa, kako treba da zvuče pesme i ko je potreban za njihovu muzičku priču. Nažalost, Oliver Đurić ubrzo napušta bend, a na njegovo mesto dolazi Željko Nikolić.

Sami članovi grupe za svoj početak rada smatraju 1989. godinu kada se pojavio maksi singl sa četiri pesme pod nazivom “Daj gol”.

Godinu dana kasnije objavili su svoj prvi LP. Ta ploča doživela je trenutni kultni status kod najšire publike, posebno navijačke. Pesma “Daj gol” pevana je, i još uvek se peva,  na mnogim sportskom manifestacijama.

Do 1995. snimili su četiri albuma, a onda napravili pauzu do 2010. godine kada su objavili peti album “Ko je rek’o rokenrol?”, koji smatraju vrhuncem karijere grupe u autorskom i izvođačkom smislu.

Samostalni referenti/ Photo: Facebook @Referenti
Samostalni referenti/ Photo: Facebook @Referenti

Od okupljanja Referenata 1996. godine do danas, energične svirke ovog desetočlanog sastava redovno privlače brojne fanove njihovog muzičkog izraza i ljubitelje neumornog “skankovanja”.

Zvuk Samostalnih referenata predstavlja autentičnu, plesnu mešavinu ska, punka i reggaea, pojačanu violinom i harmonikom, instrumentima koji nije uobičajena pojava u navedenim muzičkim pravcima. Sami članovi benda svoj zvuk nazivaju – Belgrade Turbo Ska.

Pesme Referenata prvi put su zabeležene na demo snimku iz 1999. godine, čija im je atraktivnost nakratko otvorila vrata studija izvesne izdavačke kuce, ali je čitava stvar propala i to samo nekoliko dana pred početak snimanja albuma zbog – kako je navedeno u službenoj biografiji benda – njihovih, po oceni izdavača, suviše opasnih tekstova.

S.U.S./ Photo: Anamarija Vartabedijan
S.U.S./ Photo: Anamarija Vartabedijan

Bend S.U.S. nastao je 2002. godine u Beogradu. Sviraju fuziju punk rocka i garažnog rocka. Specifični su po svojim mornarskim “uniformama”, žestokim live nastupima uz po malo i pirotehnike, kao i tome što je glavni vokal bubnjar.

Iza sebe imaju dve mini turneje po Holandiji kao i mnoštvo koncerata po Ex-Yu zemljama, a sredinom 2017. godine bend je bio na turneju po Italiji, Hrvatskoj i Sloveniji.

Godine 2010. objavili su prvi album “Brend imaginarne revolucije”, ima ih na kompilaciji sa obradama benda Novembar “Tako mlad i tako čist” i na kompilaciji obrada UK bendova “Influencess”.

Prošle godine bend je objavio drugi studijski album pod nazivom “Slepi putnik”.

Previous post

Provod na ulicama Njujorka... Princess Nokia objavila spot za "Morphine"

Next post

Spot za "Corporation" Džeka Vajta je morbidna krimi priča... Uostalom, uverite se i sami...

0

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *