Engleski pijanista komponovao muziku koja otkriva duševne bolesti

0
45
Kiton Henson/ Photo: Facebook @keatonhensonfans
Kiton Henson/ Photo: Facebook @keatonhensonfans

Kiton Henson je engleski muzičar koji boluje od depresije i hrabro se bori sa njom već neko vreme. Sada je smislio jedinstveni muzički eksperiment pomoću koga će videti da li muzika može da pomogne u međusobnom razumevanju i deljenju osećanja.

Duševne bolesti je ponekad teško opisati rečima, ili makar toliko dobro da i neko drugi shvati šta se odvija u umu koji pati.

Kiton Henson želi da pokuša da prenese taj osećaj depresije i anksioznosti pomoću muzike. Na nastupu u Londonu on je izveo svoje najnovije delo pod nazivom “Six Lethargies” (Šest letargija), a određeni broj posetilaca imao je senzore na prstima kako bi se pratile njihove reakcije.

Kiton Henson/ Photo: Facebook @keatonhensonfans
Kiton Henson/ Photo: Facebook @keatonhensonfans

Henson je mesecima komponovao svoje delo koje se sastoji od šest desetominutnih delova. Oni su odraz njegovog stanja tokom stvaranja muzičkih dela, a želeo je da vidi da li može da natera publiku da se oseća isto tako.

Senzori na njihovim prstima pratili su elektrodermalnu aktivnost i reakciju autonomnog nervnog sistema, a na osnovu toga su se menjala i svetla u sali.

Pijanista je tokom meseci pričao i sa kognitivnim neuronaučnicima da bi razumeo kako muzika utiče na nas. Kaže da je ono što zvuči tužno u pesmi jedinstveno za sve ljude, bez obzira na kulturu i poreklo.

Iz ove univerzalnosti napravio je muziku za koju se nada da će uspeti da prenese njegovo duševno osećanje publici i pomoći im da shvate da nisu jedini koji se tako osećaju.

Izvor: citymagazine.rs

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime