Završeno drugo veče XI Demofesta… Sinoć na Kastelu zasijali Tyger Lamb, Marko Louis i Darko rundek. Šest bendova ide u finale

0
52
Photo: Demofest

Drugi dan i drugu noć zaredom, banjalučka tvrđava postala je oaza sadašnjosti, ali i budućnosti regionalnog zvuka. Od 13 demo bendova koji su sinoć nastupili, odlukom stručnog žirija njih šest je obezbedilo nastup na finalnoj večeri festivala.

Prvi je nastupio bend Belleti, funky atrakcija iz Zadra, posle koga je na binu kročila već nagrađena zagrebačka Šavovina.

Za najoriginalniji tekst koji i bez tona odiše poetskom snagom, član stručnog žirija Nikola Pejaković Kolja je “ušavovljenom” trojcu na ranije održanoj konferenciji za medije uručio nagradu “Đakac”, koja se ove godine prvi put dodeljuje u znak afirmisanja autorskog stvaralaštva.

Pri uručenju priznanja, Pejaković je najavio da će na XII Demofestu premijerno biti predstavljena i nagrada za najboljeg klavijaturistu, koja će nositi ime po Draganu Budiću Budi, muzičaru čije ime je upisano u istoriju rokenrola grada Banjaluke.

Aleja velikana/Photo: AleX
Aleja velikana/Photo: AleX

A sinoć su na bini tvrđave Kastel bili i bendovi iz cele bivše Jugoslavije. Od Aleje velikana koja je završila nastup “umiranjem na pozornici”, preko Anje Rikalo koja je u skoku demonstrirala vokalnu simfoniju, pa sve do Sergio Lounga koji je samo jednom šarenom kompjuterskom tastaturom opravdao titulu pobednika beogradskog Bunt Rok festivala – sinoćnjim nastupima nije manjkalo inspiracije.

Jednako nabijen enegrijom bio je i nastup banjalučke grupe Lady D, koji se, ako je suditi po reakcijama publike, čekao dugo na bini Demofesta.

GMO/ Photo: AleX
GMO/ Photo: AleX

Mišljenje publike delio je i stručni žiri, pa će mesto u finalnoj večeri festivala pripalo Aleji velikana, Anji Rikalo i bendu, kao i sastavima Lady D i Sergio Lounge. Uz njih nastupiće i DrvoTruo, akustični trio iz Kikinde, kao i grupa građana iz Zaječara okupljenih pod nazivom G.M.O.

 

Tyger Lamb/ Photo: Demofest
Tyger Lamb/ Photo: Demofest

Posle proglašenja finalista, svetla Kastela obasjala su četvorku iz Zagreba koja je samo jedno imala u planu – da stasom i glasom odbrani titulu drugoplasiranog benda na X Demofestu. Tyger Lamb sinoć je Banjaluci predstavio album prvenac “Born Into This”, ali i dokazao da su pravi muzički tigrovi u koži jagnjeta.

Zatim je red došao na prvog učesnika revijalnog programa koji se na Demofest binu prvi put popeo kao jedan od takmičara.

Marko Louis/ Photo: Demofest
Marko Louis/ Photo: Demofest

Već u prvim stihovima je pozvao “one koji sijaju u mraku” da se izgube u zvuku, i sve do poslednjeg takta publika je pratila njegovu emociju. Kolektivna euforija – možda bi to bio najtačniji opis atmosfere koju je Marko Louis udahnuo među zidine Kastela.

Poslednji nastup u revijalnom programu je bio rezervisan za Darka Rundeka & Ekipu. Poput vina, Rundek se pokazao boljim nego ikad, a ni Ekipa nije izneverila.

Naprotiv, Ekipa je, zajedno sa Rundekom, instrumentima i performansom upotpunjavala značenje svakog stiha, pružajući svakoj reči scenu i svakoj noti priču.

Koreografija i scenografija naročito su došle do izražaja kada su se čule pesme “Crni dusi” i “Štrajk železničara”, ali impresiju na publiku su ostavili i hitovi “Ruke” i “Ena”.

Darko Rundek/ Photo: Demofest
Darko Rundek/ Photo: Demofest

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime