Home»Film»KULTNI FILM “BRILJANTIN” NAPUNIO 40… Ali i dalje ima taj neodoljivi “teen spirit”

KULTNI FILM “BRILJANTIN” NAPUNIO 40… Ali i dalje ima taj neodoljivi “teen spirit”

5
Shares
Pinterest Google+
Briljantin/ Photo: imdb.com
Briljantin/ Photo: imdb.com

Prošlo je 40 godina od kada su Olivija Njuton Džon i Džon Travolta osvojili srca ljudi širom sveta, a sam mjuzikl “Briljantin” (Grease) i dalje je aktuelan.

Reditelj Rendal Klajzer izjavio je u intervjuu Frans presu da i dalje ne može da veruje da je njegov prvi dugometražni film postao holivudski klasik.

– Mislili smo da će film dobro proći kod tinejdžera tokom jednog ili dva leta, ali nismo mogli da zamislimo da će 40 godina kasnije ostati i dalje neverovatno interesovanje u celom svetu i to kod publike svih uzrasta – rekao je Klajzer.

Film je adaptacija istoimenog mjuzikla Vorena Kejsija i Džima Džejkobsa iz 1971. godine o dvoje zaljubljenih srednjoškolaca tokom 50-ih godina. Snimljen je za dva meseca u Los Anđelesu i koštao je šest miliona dolara.

Kao i mnogi filmovi koji su ušli u anale svetske kinematografije i “Briljantin” je na početku dobio brojne negativne i pozitivne kritike.

Ostvarenje je zaradilo oko 400 miliona dolara od bioskopskih ulaznica i jedan je od filmskih mjuzikla sa najvećom zaradom.

Klajzer je u to vreme izabrao već poznate glumce za glavne uloge. Travolta je već snimio “Groznicu subotnje večeri” a Olivija Njuton Džon je bila zvezda.

Reditelj se seća da su Travolta i on želeli Oliviju Njuton Džon za glavnu ulogu, ali je ona prvobitno oklevala, jer je starija od Travolte pet godina i smatrala se “suviše starom” da glumi njegovu devojku u filmu. Posle prvog probnog snimanja, glumica se predomislila.

Glavni glumci su posle filma ostali u kontaktu i zajedno su igrali u ostvarenju “Second chance” 1983. godine i snimili album za Božić 2012. godine.

Klajzer je rekao da je odvojeno viđao glumce ali će se zajedno sastati uskoro u Los Anđelesu na prijemu povodom godišnjice filma, u američkoj Akademiji filmskih umetnosti i nauka.

“Briljantin” je premijerno prikazan u leto 1978. godine i nominovan je za Oskara u kategoriji najbolje originalne pesme.

Klajzer je posle “Briljantina” snimio još nekoliko filmova, ali bez velikog uspeha tako da je filmsku industriju napustio 90-ih godina.

Po njegovim rečima “Briljantin” je ostao dugovečan jer se bavi univerzalnim temama, kao što su srednjoškolska ljubav i tinejdžersko bezbrižno doba:
– “Briljantin” je daleko od savršenog flma ali ta nesavršenost upravo daje šarm filmu.

Travolta je posle uloge Denija postao svetska zvezda. Igrao je u brojnim filmovima, među kojima je ostvarenje “Petparačke priče” Kventina Tarantina.

Olivija Njuton Džon je nastavila muzičku karijeru sa hitom “Physical” i pojavila se u filmu “Xanadu” 1980.

Briljantin/ Photo: imdb.com
Briljantin/ Photo: imdb.com

Godine 1982. snimljen je “Briljantin 2” kao nastavak prvog dela sa Mišel Fajfer i Maksvelom Kolfildom ali je imao daleko manje uspeha.

Izvor: b92.net

Previous post

Čuveni kompozitor Zoran Simjanović: Danas svi misle da mogu da rade sve.... Ne ide to tako. Zato u filmovima više nema velikih muzičkih tema

Next post

OSAM GODINA SMO ČEKALI... Šade konačno snima novi album?

0

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *