Home»Film»Pronađen izgubljeni scenario Stenlija Kjubrika… Čekamo ekranizaciju “Burning Secrets”

Pronađen izgubljeni scenario Stenlija Kjubrika… Čekamo ekranizaciju “Burning Secrets”

4
Shares
Pinterest Google+

Nejtan Ejbrams, profesor i stručnjak za Stenlija Kjubrika, radeći na novoj knjizi o slavnom režiseru pronašao je njegov izgubljeni scenario.

U pitanju je “Burning Secrets”, adaptacija novele koju je 1913. godine napisao Austrijanac Štefan Cvajg.

– Zaljubljenici u Kjubrika znaju da je želio da ga napiše, ali niko nije verovao da je on završen. Sada imamo kopiju koja potvrđuje da je napisao kompletan scenario – izjavio je Ejbrams za The Guardian.

Priča govori o prodavcu osiguranja koji se u odmaralištu sprijatelji sa 10-godišnjim dečakom kako bi pokušao da zavede njegovu majku, udatu ženu.

Ejbrams smatra da je po srijedi “inverzija Lolite”, a za razliku od osnovnog štiva, u kome su žena i dete Jevreji, a priča smeštena u Austriji, u Kjubrikovoj verziji radnja se dešava u SAD i svi likovi imaju američka imena.

Stenli Kjubrik/ Photo: imdb.com
Stenli Kjubrik/ Photo: imdb.com

Prema profesorovoj proceni, scenario je do te mere dovršen da je spreman za snimanje filma po njemu, a na sebi ima i pečat odeljenja za scenarija MGM studija, datiran na 24. oktobar 1956. godine.

Spisi su u vlasništvu sina jednog od Kjubrikovih nekadašnjih saradnika koji je želeo da ostane anoniman, a očigledno samo od njega zavisi da li će Kjubrikova ideja zaista biti pretočena u filmsko ostvarenje.

Zašto je sam režiser nije ekranizovao, za sada nije poznato, ali se nagađa da bi razlog mogao da bude spor oko prava ili osetljivost teme u tadašnje vreme.

Osim jedne austrijske adaptacije, postoji i ona iz 1988. godine, koju je realizovao Endru Birkin, Kjubrikov nekadašnji asistent.

Stenli Kjubrik/ Photo: imdb.com
Stenli Kjubrik/ Photo: imdb.com

Izvor: bosonoga.com

Previous post

Odbrojavanje je počelo: Još samo dva dana do 11. Demofesta

Next post

Leni Kravic objavio video singl "Low" s predstojećeg albuma "Raise Vibration"

0

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *