Home»Muzika»E OVO JOŠ NIKO NIJE URADIO…  Metaklapa je grupa koja je spojila hevi metal i dalmatinsku klapu

E OVO JOŠ NIKO NIJE URADIO…  Metaklapa je grupa koja je spojila hevi metal i dalmatinsku klapu

3
Shares
Pinterest Google+
Metaklapa/Photo: metaklapa.com
Metaklapa/Photo: metaklapa.com

Možda vam na prvu loptu zvuči čudno, ali dajte priliku ovoj petorici mladića koji jednako strastveno vole metal i klapsko pevanje, pa su oformili sastav koji radi upravo to – izvodi hevi metal na “klapski način”.

Okupljeni su pod imenom METAKLAPA.

A evo kako je počelo….

Davor i Boris Capković, Dino Demićeli, Tonko Podrug i Matej Pavlić na splitskim ulicama su se družili i u dobrom rasploženju odlučili da zapevaju. Izbor je pao na “Fear of the Dark”, a pevali su a capella, u četvoroglasu, kao prava klapa.

Neverovatnu izvedbu uglavnom pevačkih amatera slučajno je čuo menadžer Johen Kuling, menadžer nemačko-britanske izdavačke kuće Run United i potpuno je odlepio.

Uskoro su Splićani svoje dve ljubavi odlučili da spoje, i osnovali su Metaklapu. Ne Metalklapu – meta.

– Neko vreme smo se premišljali oko imena jer smo svi u prvom redu fanovi izvorne klapske pesme. Ovo nije klapa u tom izvornom smislu, ali smo ipak hteli da oni koji nas čuju dobiju naznaku korena iz kojeg smo potekli. Tu prvenstveno mislimo na ljude van Hrvatske koji možda nisu čuli za klapu i klapsku pesmu. U tom razmišljanju jednoj od naših, nazvaćemo ih pridruženih članica, lukavo je pala na pamet igra reči u kojoj prefiks meta –  asocira na metal, ali primarno znači nešto što je iza ili izvan. Kao u metafizici. To bi bila klapa koja je bukvalno otišla iza klasičnih okvira i više nije samo klapa već zajedno s metalom kreira muzički crossover koji tačno definiše ovo čime se bavimo – kažu.

Momci su dosad svojim verzijama hitova kao što su “Brave New World”, “The Evil That Men Do” i “Wasted Years” oduševili malobrojnu publiku koja ih je čula, ali to je tek početak. Jer među njima je i Majkl Šuh, čelnik nemačke muzičke agencije Solar Penguin, koji želi da ih što pre dovede pred nemačku publiku.

Što se tiče “prevođenja” pesama Iron Maidena u klapsku, to im ide gotovo prirodno.

– Maideni su poznati baš po razvijenim melodijama, ne samo vokalnim pa i nije toliko teško. Problematičan deo je smisleno složiti širok raspon tih melodija u klapski četvoroglas-pevane melodije često se pojavljuju unutar raspona od jedne oktave, što je prilično izazovno za ukalupiti i otpevati na klapski način. Dodatan problem je što je Brus Dikinson jedan od najmoćnijih metal pevača i njegovu vokalnu snagu i karakter je nemoguće verno reprodukovati. Nastojimo stoga da pomirimo ta dva sveta – razuzdane, ritmične, široke i moćne melodije Iron Maidena staviti u okvir, tj. kontekst klapske terce te gustog i sonornog klapskog četvoroglasa – rekli su talentovani Dalmatinvi.

Kako se vama dopada Metaklapa…

Numeru “Wickerman” možete da čujete na OVOM LINKU.

Previous post

BAVANIŠTE, CENTAR BLUES & JAZZ SVETA... Evo kako je bilo na festivalu ArtAvlija

Next post

Smahsing Pumpiks započeli Reunion turneju i prvo zasvirali - cover "Stairway to Heaven"

0

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *