Home»Muzika»DŽEGER ISPUNIO ŽELJU LEHU VALENSI… Pevač Stonsa na koncertu u Varšavi kritikovao poljsko pravosuđe

DŽEGER ISPUNIO ŽELJU LEHU VALENSI… Pevač Stonsa na koncertu u Varšavi kritikovao poljsko pravosuđe

4
Shares
Pinterest Google+
Mik Džeger/ Photo: Facebook @therollingstones
Mik Džeger/ Photo: Facebook @therollingstones

Pevač slavnih Rollingstonesa, Mik Džeger, na molbu bišeg predsednika Poljske Leha Valense upozorio je sinoć na koncertu u Varšavi na spornu reformu poljskog pravosuđa koja otvara vrata za čistke u Vrhovnom sudu i doživeo ovacije kada je rekao da je u Poljskoj suviše star da bude sudija, ali dovoljno mlad da peva.

– Kakva je Poljska divna zemlja, suviše sam star da budem sudija, dovoljno mlad da mogu da pevam – kazao je na poljskom jeziku 74-godišnji roker.

Posle burnog aplauza Džeger je podsetio na engleskom jeziku koliko je Poljska uspela neverovatno da postigne od 1967. godine kada su Rolingstonsi nastupili u njoj prvi put.

Uoči koncerta legendarni vođa otpora Poljske komunističkom režimu, dobitnik Nobelove nagrade za mir, bivši predsednik Valensa objavio je na Fejsbuku pismo Miku Džegeru i Rolingstonsima sa molbom da podrže Poljake koji se od prošle godine i na demonstracijama na ulicama bore protiv reforme pravosuđa i zahtevaju da sudovi i sudije ostanu nezavisni.

“Sadašnji režim želi da uništi nezavisnost pravosuđa u Poljskoj. Prošle godine onesposobio je Ustavni sud. Sada uz jasno gaženje Ustava otpušta sudije Vrhovnog suda kako bi na njihova mesta doveo marionete. Iako mnogo ljudi protestuje potrebna im je podrška. Molim da tokom koncerta učinite gest ili kažete nešto o sudovima”, apelovao je na Džegera Valensa.

Zbog tog apela Valensi su se narugali neki od zvaničnika vladajuće poljske stranke Pravo i Pravda a ministar unutrašnjih poslova Joahim Bruđinjski poručio je bivšem predsedniku da mu je bolje da napiše otvoreno pismo Kim Kardašijan nego Džegeru, jer kako je naveo na Tviteru, sigurno će naići na divljenje i razumevanje takve “intelektualke”.

HL/Izvor: Beta

Previous post

STING PROTIV FIFE I PUTINA... Mundijal je nacionalistički turnir

Next post

SASVIM OBIČNA DEVOJKA... Pogledajte do sada neobjavljene fotografije Ejmi Vajnhaus

0

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *