Home»Film»My God, it’s full of stars… Pola veka kasnije, konačno smo dobili objašnjenje završetka kultnog Kjubrikovog filma

My God, it’s full of stars… Pola veka kasnije, konačno smo dobili objašnjenje završetka kultnog Kjubrikovog filma

5
Shares
Pinterest Google+
Odiseja u svemiru/Photo: YouTube printscren
Odiseja u svemiru/Photo: YouTube printscren

Sam kraj filma može da izdigne ili unakazi čitavo ostvarenje, a u retkim slučajevima može da mu obezbedi kultni status. Jedan od tih retkih je “2001: Odiseja u svemiru” (2001: A Space Odyssey).

Već tačno 50 godina, fanovi i filmski znalci diskutuju o tome šta se tačno desilo sa doktorom Dejvidom Boumanom tokom završne sekvence i kakvo je tačno njeno značenje. Pola veka kasnije, odgovore smo dobili od čoveka koji ih jedini pouzdano zna, samog Stenlija Kjubrika.

Filmadžija Junići Jaoji je 1980. godine snimao dokumentarac o paranormalnim dešavanjima koja su se navodno odvijala na setu drugog Kjubrikovog klasika, “Isijavanja” (The Shining). Taj dokumentarac nikada nije ugledao svetlost dana, pa su i snimci ostali tajna. Sve do danas.

Na internetu se pojavio isečak u kojem Jaoji i Kjubrik razgovaraju telefonom, a Kjubrik svom sagovorniku daje vrlo interesantno objašnjenje o završetku “Odiseje”.

– Pokušao sam ovo da izbegnem otkad je film izašao – priznaje kultni režiser – kada izgovoriš ideje, one zvuče budalasto, dok ih u dramatizaciji čovek osjeti… Ali, pokušaću.

Kjubrik potom elaborira kako je njegova zamisao bila da Boumana privode “božanski entiteti”, stvorenja sastavljena isključivo od energije i inteligencije, bez oblika i forme.

– Oni ga stavljaju u ono što bi se moglo opisati ljudskim zoo-vrtom radi proučavanja, i od tog trenutka njegov čitav život prolazi u toj jednoj sobi, bez osećaja za vrijeme. Jednostavno se čini da se to prosto događa, kako je i predstavljeno u filmu – govori dalje Kjubrik.

Soba u koju je Bouman stavljen trebalo je da bude “netačna replika” francuske arhitekture, jer su božanska stvorenja imala neku predstavu o tome šta bi Bouman smatrao lepim, a želela su da on bude smešten u ono što su oni smatrali njegovim prirodnim okruženjem, baš kao što mi činimo sa životinjama u zoo-vrtovima.

– Kada oni završe s njim, kao što se dešava u mnogim mitovima različitih kultura iz čitavog svijeta, on se pretvara u neku vrstu superbića i biva poslat nazad na Zemlju. Transformisan je u neku vrstu superčoveka. Šta se potom dešava, možemo samo da nagađamo. To je šablon većine mitologija i to je ono što smo želeli da sugerišemo – zaključuje Kjubrik.

Kako je tačno formulisao svoje objašnjenje poslušajte i sami u ovom snimku:

HL/Izvor: bosonoga.com

Previous post

DEEZER ISTRAŽIVANJE... Evo kada prestajemo da otkrivamo novu muziku - i zašto

Next post

MOŽDA NAĐU HENDRIKSOVU TRZALICU... Mesto gde je održan Woodstock postalo arheološki lokalitet

0

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *