Home»Fun»MOŽDA NAĐU HENDRIKSOVU TRZALICU… Mesto gde je održan Woodstock postalo arheološki lokalitet

MOŽDA NAĐU HENDRIKSOVU TRZALICU… Mesto gde je održan Woodstock postalo arheološki lokalitet

4
Shares
Pinterest Google+
Woodstock/Photo: printscreen
Woodstock/Photo: printscreen

Više od 400.000 ljudi prisustvovalo je Woodstock festivalu na obroncima brda Catskill kod mesta Bethel u državi Njujork, od 15. do 17. 8. 1969. godine, a u susret njegovoj 50-godišnjici počela su arheološka iskopavanja na tom mestu, piše Los Angeles Times.

Arheolozi sa njujorškog Univerziteta Binghamton nedavno precizno locirali mesto na kojem se događao čuveni festival i sada rade na mapiranju svake pozicije prostora koji je služio kao pozornica za neka od najvećih imena u istoriji roka, od Džimija Hendriksa do Dženis Džoplin i The Who.

Woodstock je trajao samo tri dana, 1969. godine, ali njegovo nasleđe je trajno. Prošle godine je Bethel Woods Centar za umetnost upisan u američki Nacionalni registar istorijskih mesta, a Muzej Woodstocka organizator je pešačkih tura na nekadašnjem festivalskom prostoru, ali fotografije iz tog perioda nisu najprecizniji indikator gde se tačno nalazila pozornica, kažu arheolozi.

Woodstock/Photo: printscreen
Woodstock/Photo: printscreen

Njihova istraživanja će biti iskorišćena da pomognu muzeju u preciznijim “interpretacionim pešačkim pravcima” za 50-godišnjicu Woodstock-a sledeće godine.

Direktor projekta Džoš Anderson rekao je Los Angeles Timesu da će njihova iskopavanja odgovoriti na pitanja gde su bili svi učesnici festivala, nadajući se da će pod naslagom zemlje otkriti i zanimljive artefakte, koji će biti ilustracija i događaja i tog vremena, iako za sada nisu iskopali nešto posebno vredno.

Previous post

My God, it's full of stars... Pola veka kasnije, konačno smo dobili objašnjenje završetka kultnog Kjubrikovog filma

Next post

Ex Revolveri objavili spot za pesmu "S vetrom u kosi“

0

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *