Home»Muzika»Završen drugi Rok kamp za devojčice… Ovako su klinke prašile u Sremskim Karlovcima…

Završen drugi Rok kamp za devojčice… Ovako su klinke prašile u Sremskim Karlovcima…

5
Shares
Pinterest Google+
Rok kamp za devojčice/ Photo: Promo
Rok kamp za devojčice/ Photo: Promo

Koncertom nove generacije rokerki u nedelju 1. jula u Sremskim Karlovcima, završeno je drugo izdanje jedinog rok kampa za devojčice u regionu, u organizaciji FEMIX-a.

Na koncertu koji je trajao nešto više od sat vremena, osam bendova nastalih tokom kampa izvelo je sledeće rok hitove: bend Escaped Wolves svirao nam je “Sweet dreams” koju u originalu izvode Eurhytmics, bend Attack pesmu “Dosta! Dosta! Dosta!” novosadskog ženskog pank benda Boye, “Danas sam luda” Josipe Lisac izvele su devojčice iz benda Raspad, “One way or another” od Blondie čuli smo od benda Wildfire, a “Zombi” sastava Cranberries odsvirale su rokerke iz benda Nothing.

Rok kamp za devojčice/ Photo: Promo
Rok kamp za devojčice/ Photo: Promo

Devojčice okupljene u bendu Eleven fists nastupile su sa “Seven Nation Army” od The White Stripes, “I hate myself for loving you” Joan Jett bila je pesma koju su nam odsvirale devojčice u bendu TNT, a “It`s my life” Bon Jovi bio je hit benda Black Heart Beats.

Devojčice su na koncertu bile sjajne, a roditelje i sve prisutne u publici ostavile bez teksta i sa velikim osmehom na licu!

Ako nam ne verujete, pogledajte kratak video sa nastupa…

Ne samo što su devojčice same izabrale imena svojih bendova, već je ove godine svaki imao i logo koji su devojčice same osmislile, a tehnički izradila mentorka na bas gitari i grafička dizajnerka, Anja Tvrtković.

Kamp je trajao sedam dana, od 25. juna do 1. jula i okupio 31 devojčicu uzrasta od 10 do 14 godina iz 13 različitih mesta u Srbiji: Beograda, Novog Sada, Lazarevca, Obrenovca, Sremske Mitrovice, Vršca, Kovina, Žablja, Knjaževca, Blaca, Jagodine, Sokobanje i Smedereva.

One su više od šest sati svakog dana radile sa domaćim muzičarkama iz različitih bendova alternativne scene, usavršavajući ili stičući prve osnove sviranja bubnjeva, gitare, bas gitare ili klavijature. Neke od njih su ovde prvi put uzele u ruke instrument.

Mentorke koje su posvećeno i entuzijastično radile sa njima bile su ove godine Anja Tvrtković i Jelena Mihić, basistkinje, Tijana Milivojević i Mina Stojanović, gitaristkinje, Isidora Dimić i Marija Nikolić, klavijaturistkinje i bubnjarke Biljana Šunjka i Selena Simić, ujedno i vođa mentorskog tima i od nedavno članica Upravnog odbora Svetske mreže Rok kampova za devojčice (Girls Rock Camps Aliance – GRCA).

Rok kamp za devojčice/ Photo: Promo
Rok kamp za devojčice/ Photo: Promo

Pored intenzivnog rada na sviranju instrumenata u Karlovačkoj gimnaziji i pripremi za završni koncert, devojčice su u večernjim časovima u Eko centru “Radulovački”, gde su bile smeštene, pohađale i dodatne, fakultativne radionice.

Razgovor o tome kako drugarstvo, pažnja i ljubav (ne)treba da izgledaju i koje izbore smemo da pravimo uprkos očekivanjima vodile su Sanja Pavlović i Jovana Markulić iz Mogu da neću projekta Autonomnog ženskog centra. Radionicu live looping-a vodila je Tamara Ristić Kezz, a kako se pišu tekstovi pesama devojčicama su pokazale kantautorka Bojana Vunturišević i Minja Bogavac, dramaturškinja.

Značajne žene u istoriji narodne, klasične i popularne muzike su tema razgovora sa muzikološkinjom dr Ivom Nenić, a pitanje zašto je Rok kamp samo za devojčice bilo je u fokusu debate koju je vodila naučnica Nađa Duhaček.

Rok kamp za devojčice je možda zvanično zatvoren nastupom u Sremskim Karlovcima, ali to nije kraj saradnje, druženja i sviranja. Organizacioni i mentorski tim nastaviće da, kao i prošle godine, podržava i promoviše devojčice učesnice kampa na različite načine tokom narednih meseci.

Prva generacija učesnica kampa imala je priliku da nastupi čak šest puta tokom prethodnih godinu dana, a ova druga po redu generacija ima već zakazan koncert.

Organizatorke sa zadovoljstvom pozivaju sve zaitneresovane na koncert devojčica u okviru manifestacije “Radost ludost” koju po deveti put organizuje Rekonstrukcija Ženski Fond, jedan od donatora kampa, u subotu 7. jula od 20:00 časova u Uličnoj galeriji u Beogradu.

Dodatne informacije o mentorkama, njihovim bendovima, muzičkom i pedagoškom iskustvu možete da potražite na ovom linku.

 

Previous post

KONCERTNI SPEKTAKL GRUPE MUSE NA VELIKOM PLATNU: "Drones World Tour" ekskluzivno 12. jula u Cineplexxu

Next post

"I posle svega (odjebi)"... Autobiografski singl benda Čovek bez sluha

0

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *