GOSPODIN GITARISTA IZ SENKE… Džef Bek danas puni 74 i slavi rođendan koncertom u Rimu. Kako drugačije…

0
31
Džef Bek/Photo: facebook@jeffbeck
Džef Bek/Photo: facebook@jeffbeck

Jedan od legendarnih rok gitarista Džef Bek održaće večeras koncert u Rimu, u teatru Ostia Antica, i tako na praktično jedini mogući način proslaviti svoj 74. rođendan. Sa gitarom u rukama…

Džefri Arnold “Džef” Bek je britanski gitarista, jedan je od trojice slavnih koji su svirali u legendarnom bendu Yardbirds (druga dvojica su Erik Klepton i Džimi Pejdž). Bek je takođe formirao grupe The Jeff Beck Group i Beck, Bogert & Appice.

Veći deo stvari koje je Bek snimio je instrumentalan, sa fokusom na inovativni zvuk, a njegovi naslovi pokrivaju širok spektar žanrova, od bluz roka, hard roka, džez fuzija uz dodatke gitarskog roka i elektronike. Iako je snimio dva albuma (1975. i 1976.) kao solista, Bek nije uspostavio održiv komercijalni uspeh kao mnogi njegovi savremenici i članovi benda u kojima je svirao. Bek se pojavljuje na albumima Mika Džegera, Tine Tarner, Morisija, Džon Bon Džovija, Malkolma MekLarena, Kejt Buš, Rodžera Votersa, Donovana, Stivija Vondera, Lesa Pola, Zukera, Sindi Loper, Brajana Meja, Stanlija Klarka i ZZ Topa…

Džef Bek/Photo: facebook@jeffbeck
Džef Bek/Photo: facebook@jeffbeck

Na Rolling Stone je listi “100 najvećih gitarista svih vremena” a časopis, na čijoj je naslovnoj Bek bio tri puta, ga je opisao kao “jednog od najuticajniji solo gitarista u roku”.

Bek je dobio je nagradu Gremmy za najbolji Rok instrumentalni performans čak šest puta, a za najbolji pop instumental jednom. 2014. je dobio nagradu Britanske akademije Ivor Novello, za izuzetan doprinos britanskoj muzici. Uvršten je u Rokenrol kuću slavnih dva puta: kao član Yardbirds (1992.) i kao solista (2009.).

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime