Home»Muzika»VANZEMALJCI SE NISU POJAVILI, ALI… Rekordna poseta i nove muzičke tehnologije na 25. Sonar Festivalu u Barseloni

VANZEMALJCI SE NISU POJAVILI, ALI… Rekordna poseta i nove muzičke tehnologije na 25. Sonar Festivalu u Barseloni

3
Shares
Pinterest Google+
Sonar 2018/Photo: lampshademedia
Sonar 2018/Photo: lampshademedia

Nedavno održani Sonar Festival 2018 u Barseloni bio je najposećeniji u svojoj istoriji. Brojke su izuzetne: 126.000 posetilaca iz 119 zemalja uživalo je u 150 muzičkih nastupa na 10 bina (6 na Sonar by Day i 4 na Sonar by Night) a više 500 predavača predstavilo je 230 projekata u okviru Sonar D+ konferencije kreativnosti i tehnologije.

Vanzemaljci se ove godine nisu pojavili, ali su zato neki nastupi učinili da se osećamo kao da smo im sve bliži.

Gorillaz su svojim prvim nastupom na ovom Festivalu zadali svima domaći zadatak. Mešavina živog nastupa, animacija, horskog pevanja, ranije snimljenih gostiju kao i iznenađenja u vidu pojavljivanja članova De La Soul na sceni, oduševila je sve u publici, a naročito one u prvim redovima sa kojima se Damon Albarn grlio, slikao i pevao najveće hitove iz njihove karijere, ali i one sa poslednjeg albuma “Humanz” koji je bio najzastupljeniji u set listi.

Sonar 2018/Photo: lampshademedia
Sonar 2018/Photo: lampshademedia

Poput njih, i Thom Yorke i Rosalia, po prvi put su nastupili na Sonar Festivalu i izvodili su nove stvari, a oni koji su redovni gosti, poput Laurent Garniera, ili Richie Hawtina, pripremili su posebne setove samo za ovu godišnjicu (Laurent plays Garnier, i CLOSE).

Kao posebni doživljaji, jer u pitanju su instalacije koje podižu audiovizuelno konzumiranje muzike na viši nivo. Kao izuzetni nastupi, izdvajaju se DESPACIO (instalacija savršenog zvuka, čiju su plejlistu sastavili 2ManyDJs i James Murphy iz LCD Soundsystem-a) i Sonar 360 (kompanija MEDIAPRO postavila je kupolu u kojoj se projektuje video koji gledate ležeci na podu, dok savršen zvuk dolazi sa svih strana).

Sonar 2018/Photo: lampshademedia
Sonar 2018/Photo: lampshademedia

Posle njih, teško je vratiti se u stvarni svet. Ipak, i u stvarnom svetu i dalje postoje sjajni izvodjači i nastupi u konvencionalnom smislu, a favoriti publike ove godine bili su Kode9, Bonobo (ostala je dilema da li je bio bolji kao Live ili kao DJ set) na Sonar by Night, i George FitzGerald i 2ManyDJs na Sonar by Day.

Sledeće godine Festival se pomera za mesec dana i biće održan se od 18.7. do 2.07.  Tek 2020. godine vratiće se u svoj standardni termin od 18.6. do 20.6.

Više fotografija sa festivala pogledajte na OVOM LINKU.

Previous post

Sleš (opet) bez Gunsa... Gitarista najavio novi solo album "Living The Dream"

Next post

Komedija "Boing Boing" 22. juna u KC Čukarica

0

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *