Nikoli Vranjkoviću nagrada “Strune od svetla”

0
41
Nikola Vranjković, strune od svetla/Photo: KC Solaris, Novi Sad
Nikola Vranjković, strune od svetla/Photo: KC Solaris, Novi Sad

Muzičar i pesnik Nikola Vranjković dobitnik je ovogodišnje nagrade “Strune od svetla”, koja se dodeljuje za poseban doprinos afirmaciji pesničke reči u rok i bluz muzici.

Nikoli je u knjižari “Solaris” u Novom Sadu uručena ova nagrada, koju čine plaketa i gitara Fender mustang – jedna od gitara iz kolekcije Saše Radonjića, novosadskog književnika i muzičara koji je i ustanovio nagradu “Strune od svetla”.

Žiri za dodelu nagrade (Miloš Zubac, Milan Korać i Saša Radonjić) u obrazloženju je naveo da je Nikola Vranjković albumom “Veronautika” stavio blistavu poetsko-muzičku krunu na glavu svoje inače raskošne autorske karijere.

Nikola Vranjković, strune od svetla/Photo: KC Solaris, Novi Sad
Nikola Vranjković, strune od svetla/Photo: KC Solaris, Novi Sad

“Ne pamti se u našoj diskografiji album ovakve ambicije, epske odvažnosti, beskompromisnosti i lirske produhovljenosti. Vranjković je beskrajno vešt u upodobljavanju svojih poetiziranih doživljaja sveta sa muzičkim obrascima u kojima se ogleda vera u stvaralački čin kao iskupilište i utočište. Reč je o svojevrsnoj alhemiji stvaralačkog čina koja rezultira hipnotičkom energijom. Neretko ta energija dolazi iz hermetičnih sfera, ali opet nalazi svoj put do velikih recepcijskih prostora, odnosno brojnih, posvećenih slušalaca. Bez obzira na to što njegova muzička ostvarenja uzmiču pred pokušajima čvrstog žanrovskog ukalupljavanja, reći ćemo da je Nikola Vranjković, pre svega i više od svega ambijentalni umetnik. ‘Veronautika’ vraća preko potrebnu veru u smisao krstarenja po neistraženim stvaralačkim pučinama”, kaže se u obrazloženju žirija.

U najužem izboru za ovogodišnju nagradu “Strune od svetla” bili su još Sara Renar i Nikola Pejaković Kolja, a prethodni dobitnici nagrade su Miloš Zubac i Nenad Marić – Kralj Čačka. Uz njih dvojicu, uručenju nagrade pristustvovali su brojni gosti iz sveta umetnosti i kulture.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime