Home»Muzika»I KRALJ SE POKLONIO METAL KRALJEVIMA… Grupi Metallica u Stokholmu uručena nagrada Polar

I KRALJ SE POKLONIO METAL KRALJEVIMA… Grupi Metallica u Stokholmu uručena nagrada Polar

3
Shares
Pinterest Google+

Američkom hevi metal bendu Metallica uru;ena je prestižnu nagradu Polar Prize u Švedskoj.

Grupa je nagrađena s novčanom nagradom od 125 hiljada dolara. Metallica je prva metal grupa koja je primila ovu nagradu.

Nagradu Polar pokrenuo je 1989. godine Stig Anderson, menadžer švedske pop grupe Abba. Nagrada se dodjeljuje svake godine. Do sada su ovo veliko priznanje primile muzičke legende poput Eltona Džona, B.B. Kinga, Peti Smit, Brusa Springstina, Raja Čarlsa, benda Pink Floyd, Boba Dilana, Bjork…

Grupa Metallica postoji punih 37 godina. Kalifornijski metalci prodali su 125 miliona primeraka albuma tokom poslednje tri decenije. Postali su jedan od najvećih bendova svih vremena. Njihova prva četiri albuma (Kill ‘Em All, Ride the Lightning, Master of Puppets i Justice for all) mnogi smatraju klasicima. Ali ‘Black Album’ im je doneo svetsku slavu.

Svečana dodjela Polara odigrala se u Stokholmu, u prisustvu švedskog kralja Karla XVI Gustafa.

– Ko bi rekao pre 37 godina, kada smo počinjali, da će Metallica jednog dana stajati pred kraljevima muzičkog sveta, a i pravim kraljevima, i primati jednu od najprestižnijih muzičkih nagrada – rekao je Lars Urlih (54), bubnjar benda.

Osnivaču Metallice Larsu Urlihu i basisti Robertu Truhilju (53) nagradu je uručio švedski kralj, a najavili su ih gitarista Rodžer Glover (72) i bubnjar Ijan Pejs (69), članovi grupe Deep Purple.

– Kada smo osamdesetih godina svirali na jednom festivalu u Engleskoj, prvi put sam čuo za ovaj bend. Nisam ništa znao o njima. Došao sam da vidim o čemu se tu radi i pomislio da se nešto ozbiljno tu događa. Publika je pevala svaku njihovu reč. To me je impresioniralo. Kad svojom muzikom dotakneš toliko ljudi onda si siguran da si na pravom putu. Koji bend! – rekao je Glover.

Previous post

MALI PRINC, VELIKI NOVCI... Rad Antoana Sent-Egziperija prodat za šestocifreni iznos

Next post

Pogonbgd i Mašinko u Garaži, a na bini i bendovi i publika... 

0

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *