Home»Muzika»Kako zvuče rok standardi na japanskim tradicionalnim instrumentima… Apsolutno neodoljivo

Kako zvuče rok standardi na japanskim tradicionalnim instrumentima… Apsolutno neodoljivo

4
Shares
Pinterest Google+
NHK Blends/Photo: YouTube printscreen
NHK Blends/Photo: YouTube printscreen

Imenujte bilo koji klasični rok bend (ili možda čak bilo koji bend) i možete biti potpuno sigurni da njihov najveći, najvatreniji obožavalac živi u Japanu.

Iako poseduje sopstvenu muzičku kulturu, bogatu istoriju i prepoznatljiv skup estetskih senzibiliteta, ta zemlja takođe ima izuzetno izražen entuzijazam za muziku koja dolazi iz drugih zemalja. Baš kao što Japan u 21. veku nastavlja da proizvodi majstore tradicionalnih instrumenata kao što su koto, bambusa šakuhači flaute i taiko bubnja, takođe nastavlja da proizvodi sveznajuće i zaklete fanove grupa poput AC/DC, Guns N’ Roses i Led Zeppelin.

Retko je da su ove struje japanskog muzičkog sveta imale mesto gde se susreću, ili ih bar nije bilo pre pojavljivanja NHK Blends. U produkciji NHK World, međunarodnog kanala japanskog nacionalnog emitera NHK, ova emisija nudi performanse poznatih zapadnih pesama, obično rok i pop hitova, tumačenih kroz tradicionalne japanske instrumente koje u tradicionalnom okruženju sviraju muzičari u tradicionalnim kostimima.

Predstavićemo vam NHK Blends izvođenja “Back in Black”, “Stairway to Heaven” i “Welcome to the Jungle”, a na njihovoj video stranici možete naći još mnogo toga: “Smooth Criminal” i “Beat It” Majkla Džeksona, “Africa” grupe Toto ili “Let it Be” legendarnih The Beatles.

Svi oni su među najpopularnijim NHK Blends video-snimcima, uzimajući u obzir da su pregledani stotinama hiljada, pa čak i milionima puta. Ovo ukazuje na to, bez obzira što bezbroj puta čujemo ove pesme u automobilu, kafani ili teretani, dovoljno radikalna verzija im može i dalje udahnuti novi život. Neki performansi izvlače dodatne dimenzije kulturne transpozicije: na primer, NHK Blends verzija “Misirlou” uzima tradicionalnu muziku istočnog Mediterana i “prevodi” je za kokio, žičani instrument koji je izvorno došao u Japan iz Kine. Ili, preciznije, intepretira francuskog gitaristu Žan-Pjera Danela, koji opet interpretira verziju kralja surf gitare Dika Dejla  iz 1961. godine.

Zatvorite oči i možete skoro da zamislite samurajski film koji Kventin Tarantino nekako još uvek nije napravio.

HL/Izvor: bosonoga.com

 

Previous post

KREATIVCI, ETO PRILIKE... Nišville Jazz Festival raspisao nagradni konkurs za plakat "Midnight jazz dance stage"

Next post

E SAD SE MIRNIJE SPAVA... Posle 30 godina konačno otkriveno zašto su Simpsonovi žuti

0

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *