Home»TV»SVI GRESI ENTONIJA BURDENA…  Bio je Elvis “nevaljalih kuvara”, čitav život bežeći od poroka

SVI GRESI ENTONIJA BURDENA…  Bio je Elvis “nevaljalih kuvara”, čitav život bežeći od poroka

4
Shares
Pinterest Google+
Entoni Burden/facebook@AnthonyBourdain
Entoni Burden/[email protected]

Slavni američki kuvar, pisac i TV lice Entoni Burden (61) pronađen je jutros mrtav u svojoj hotelskoj sobi u Strazburu.

CNN navodi da je Bordejn, koji je na toj mreži vodio program o hrani i putovanjima, izvršio samoubistvo, a njegovo nepomično telo pronašao je bliski prijatelj i saradnik, francuski šef kulinarstva Erik Riper.

Bureden je u Francuskoj snimao novu epizodu serijala “Nepoznati krajevi”, čija je 11. sezona počela da se emituje u maju.

– Sa ogromnom tugom potvrđujemo smrt našeg prijatelja i kolege Entonija Bordejna – navodi se u saopštenju CNN. – Njegova ljubav prema velikoj avanturi, novim prijateljima, hrani i piću i izvanrednim pričama sveta, učinili su ga jedinstvenim pripovedačem. Njegovi talenti nikad nisu prestali da nas zadivljuju. Molimo se za njegovu ćerku i porodicu u ovo neverovatno teško vreme.

Burden je rođen u Njujorku, gde je završio Američki kulinarski institut. Godinama je radio kao vrhunski kuvar u poznatim restoranima, a život mu se promenio u 44. godini, kada je napisao bestseler “Poverljivo iz kuhinje”. U knjizi piše o trenutku kada se kod njega pojavila ljubav prema hrani i kada pokušava prvi put da proba sveže ulovljenu ostrigu u Francuskoj – direktno iz čamca. Uspeh knjige ga dovodi do televizijske serije “Kuvareva turneja”, u kojoj predstavlja svoja putovanja kroz razne zemlje širom sveta, u potrazi za savršenim obrokom, kao i do nove serije “Entoni Bordejn: bez rezervacije”. Vodio je mnoge kuhinje u restoranima širom sveta i dobitnik je brojnih nagrada i priznanja za rad.

Entoni Burden/facebook@AnthonyBourdain
Entoni Burden/[email protected]

Nažalost, komplikovana prošlost je ostavila veliki trag na njegov život. Za sebe je govorio da je u mladosti bio sebičan i neodgovoran i da je na početku karijere uvek dugovao ljudima novac. Jedan od razloga je bili su kokain i LSD, koje je koristio. U svom bestseleru je otvoreno govorio o korišćenju narkotika u njujorškim kuhinjama i o problemima sa kojima se zbog toga suočavao. Nakon, što je promenio život, u 51. postao je otac. Njegova druga supruga, italijanska sportistkinja Otavija Busija, specijalizovana za borilačke veštine, uspela je da ga “navuče” na džiju-džicu, rano ustajanje i vežbanje. Posle razvoda sa Otavijom, zabavljao se sa glumicom Azijom Arđento.

U julu 2006. godine tokom snimanja epizode emisije No Reservation u Bejrutu je počeo izraelsko – libanski rat. Entoni Burden se našao u centru sukoba, ali je ipak snimio epizodu do kraja.

Entoni ili Elvis zločestih glavnih kuvara, kako su ga nazivali, nikada nije bio tih kada je trebalo da iskaže mišljenje. Svojim emisijama želeo je da podstakne ljude da hranu dožive na zabavniji i kreativniji način i da se ne plaše da probaju nešto novo.

Previous post

Muzički piknik pod zvezdama... Beogradska filharmonija svira na otvorenom za 20.000 ljudi... ponovo

Next post

"101. godina džeza"... Koncert Beogradskog Diksilend Orkestra u KC Čukarica

0

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *