Home»Knjige»POVRATAK PRAVOVERNOG ROKENROL PISCA MAGIČNOG ĆIRE… Zoran Ćirić objavio – prvi srpski vestern roman

POVRATAK PRAVOVERNOG ROKENROL PISCA MAGIČNOG ĆIRE… Zoran Ćirić objavio – prvi srpski vestern roman

3
Shares
Pinterest Google+

Uzbudljivo, intrigantno i do sada nezabeleženo u srpskoj književnosti – reči su kojima izdavač, Publisher iz Beograda,  opisuje novi roman Zorana Ćirića “Posle potere”.

Posle potere, Zoran Ćirić
Posle potere, Zoran Ćirić

“Popuštajući pred neprestanim molbama mojih savremenika, prionuo sam da sastavim istinitu povest o životu, avanturama i neumitnoj smrti Petronija Čarnojevića, poznatijeg kao Crni Petar, čija su odvažna dela i krvavi zločini tokom nekoliko prethodnih godina izazivali religiozno čuđenje kod jednog dela ljudi, a divljenje ili gnušanje kod drugih, inače prirodno sklonih osudi zločina ili kazne“, piše autor na početku hajdučkog vesterna koji pripoveda o kaubojskim devedesetim u Srbiji, kada su se teško razlikovali odmetnici od otpadnika, banditi od heroja.

“Posle potere2 jeste roman o osveti, izdaji, fatalizmu koji ne dopušta oproštaj niti lojalnost do kraja, roman o besomučnom lovu na čoveka koji se drznuo da prekrši zakone, kako one zemaljske, tako i one nebeske.

Okosnicu romana čine avanture i podvizi Petronija Čarnojevića, najtraženijeg bandita Sjedinjenih Srpskih Država krajem 20. veka.

Ovim romanom Zoran Ćirić još jednom je potvrdio svoj status najozloglašenijeg i najkontroverznijeg srpskog pisca, koji je i pored toga dobitnik mnogih nagrada za književnost (“Ninova”, “Pekićeva”, “Brankova”, kao i nagrada Narodne biblioteke Srbije za najčitaniju knjigu).

Kako i dolikuje pravovernom rokenrol piscu, Ćirić je tvorac mnogobrojnih mitova srpske sadašnjosti, u koje spada i slavna južnjačka prestonica Nišvil, po kojoj je nazvan i danas svetski poznat Nišvil džez festival.

Ne propustite da otkrijete kako je nekadašnji “srpski Bukovski” postao “srpski Sem Pekinpo”.

Previous post

KREĆE NOVI ROK KAMP ZA DEVOJČICE... Poziv za učešće otvoren do 20. maja

Next post

Fortress Music Festival poziva autorske bendove... Prijavite se i svirajte na Live Stageu 25. avgusta

0

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *