THIS IS AMERIKA… O OVOM SPOTU PRIČA CEO SVET

0
96
Oglasi
Childish Gambino /Photo: YouTube printscreen
Childish Gambino /Photo: YouTube printscreen

Američki reper Čajldiš Gambino spotom za singl “This is America “ izazvao je debate širom sveta i gomilu tekstova koji objašnjavaju šta se u spotu zapravo dešava.

Sve počinje stolicom i gitarom u naizgled praznom hangaru. Stolici potom prilazi crnac, uzima instrument i počinje da svira, nakon čega se kadar pomera i iza metalnog stuba vidimo Gambina. Nepomično stoji, bez majice, samo sa zlatnim lančićem oko vrata. Tu se čuju prvi taktovi muzike, on počinje da igra i sve deluje veselo i lepo.

Međutim, usred vesele melodije i đuskanja Gambino vadi pištolj i muškarcu puca u potiljak.

“This is America“, čuje se koji tren kasnije.

Spot poznatog glumca i komičara Donalda Glovera, koji repuje kao Childish Gambino do sada je na Jutjubu pogledalo više od 77.000.000 ljudi i o njemu se priča širom sveta.

Osim toga, gotovo svi glavni svetski mediji komentarisali su poruke spota, a objavljen je i niz tekstova u kojima se objašnjava šta se zapravo dešava, uz isticanje detalja koje ste možda propustili.

Svi su saglasni u jednom – spot morate pogledati više puta da biste uhvatili sve što treba, dok RollingStone piše da je reč o “košmaru sa kojeg nije moguće skrenuti pogled“.

A koje poruke šalje? O tome se može debatovati. O policijskom nasilju, rasizmu, položaju crnaca u SAD, korišćenju oružja…

 

Jedan od šokantnijih trenutaka u spotu je kad Glover upleše u prostoriju u kojoj peva gospel hor, neko mu dobaci kalašnjikov i on ih sve pobije, nastaviviši odmah sa đuskanjem. Na internetu se može pročitati da je ta scena zapravo poruka o masakru u Čarlstonu iz 2015. godine kada je ubijeno devet pevača gospel hora.

Zanimljiv je i odnos prema oružju – i posle ubistva muškarca sa gitarom na početku i posle ubistva pripadnika hora Gambinu prilazi neko ko oružje odnosi u crvenom platnu.

Kažu, to je poruka da današnje društvo više ceni vrednost oružja nego ljudske živote.

Spot je i pored toga pun apsolutno nadrealnih scena – Gambino pleše u pratnji gomile dece u školskim uniformama, dok se iza njih odigrava pravi haos, pojavljuje se jahač na belom konju koji bi trebalo da simbolizuje dolazak apokalipse.

Childish Gambino /Photo: YouTube printscreen
Childish Gambino /Photo: YouTube printscreen

Takođe, mnogi su primetili i da Gloverovi pokreti liče na lik Džima Kroua, rasistički prikaz crnca sa kraja 19. veka u SAD, prema kojem postoje i “Džim Krou zakoni” o rasnoj segregaciji.

Pored toga, navodi se i da ples gomile dece dok se sve oko njih raspada simbolizuje kako društvene mreže i entertejnment mogu da skrenu pažnju sa bitnih stvari.

Na kraju spota Glover u gotovo potpunom mraku beži od grupe belaca, a mnogi su za to istakli povezanost sa filmom “Get out”.

Childish Gambino /Photo: YouTube printscreen
Childish Gambino /Photo: YouTube printscreen

Spot je režirao Hiro Murai, koji je sa Gloverom sarađivao na seriji “Atlanta”.

Inače, Donald Glover je ove godine osvojio Gremi pesmu “Redbone”, a uskoro će se pojaviti i u bioskopima u ulozi mladog Lenda Kalrizijana u filmu o mladom Hanu Solu.

POGLEDAJTE SPOT KOJI JE ŠOKIRAO SVET:

HL/B92.net

Oglasi

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime