Home»Muzika»Jazz»The Manhattan Transfer prvi put u Srbiji…  Zvezde vokalnog džeza na Nišvilu

The Manhattan Transfer prvi put u Srbiji…  Zvezde vokalnog džeza na Nišvilu

3
Shares
Pinterest Google+
The Manhattan Transfer/Photo: facebook@ManhattanTransferOfficial
The Manhattan Transfer/Photo: [email protected]

Jedna od najpopularnijih i najuticajnijih vokalnih džez grupa svih vremena, The Manhattan Transfer, nastupiće prvi put u Srbiji 10. avgusta u okviru programa Nišville jazz festivala, najavili su danas organizatori.

Impresivna karijera ovog sastava koja traje već više od četiri decenije, u najkraćem se može predstaviti brojkama: 29 albuma, 10 Grammy nagrada.

Zvezde Nišville festivala su jedina grupa koja je iste godine osvojilia dve Grammy nagrade za najbolje izvođenje (vokalni duo ili grupa) i u jaž i u pop kategoriji, a remek delo iz 1985. godine “Vocalese”, sa 19 Grammy nominacija je posle “Thrillera” MAjkla Džeksona drugi najnominovaniji album svih vremena.

Čuveni kvartet danas čine Janis Siegel, Cheryl Bentine, Alan Paul i Trist Curless koji je zamenio osnivača Tima Hausera koji je preminuo 2014 godine.

Postoji konzensus među ljubiteljima džeza da je album “Vocalese” iz 1985. neosporno remek delo u domenu vokalne polifonije, a “a capella verzija” kompozicije Dizija Gilespija “A(nother) Night in Tunisia” na kojoj gostuju Jon Hendricks i Bobby McFerrin, verovatno je apsolutni “highlight” svih vremena u ovm fahu.

Između ostalih usledili su albumi “Brasil” na kojem su sarađivali sa bosa nova velikanima Gilbertom Gillom, Miltonom Nadcimentom, ali i sa tada novim imenim brazilske scene: Ðavanom, Ivanom Linsom…

Zatim “Swing” na kojem su sarađivali sa velikannima kao što su Stephane Grappelli, Rosenberg trio, Mark OConnor, Ricky Skaggs, country- swing grupa “Asleep at the Wheel”…

Osim već pomenute saradnje sa dzez muzičarima, sarađivali su i sa mnogim umetnicima drugih žanrova: Tony Bennett, Bette Midler, Smokey Robinson, Laura Nyro, Phil Collins, B.B. King, Chaka Khan, James Taylor, Frankie Valli…

Iako su koncertno neprekidno veoma aktivni, grupa je posle albuma iz 2009 “Chick Corea Songbook” napravila dužu diskografsku pauzu, prekinutu upravo ove godine albumom “Junction”.

HL/Izvor: Tanjug

Previous post

Uzmi 4 zgrabi 5... Počela omiljena EXIT akcija 4+1, ulaznice na poklon samo za najbrže

Next post

Dženet Džekson postaje "ikona Billboarda"... Iznenađeni?

0

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *