Home»Muzika»NASTAVLJA SE BITKA ZA GIBSON… Kompanija proglasila bankrot, ali čuveni brend još nije odsvirao svoje

NASTAVLJA SE BITKA ZA GIBSON… Kompanija proglasila bankrot, ali čuveni brend još nije odsvirao svoje

4
Shares
Pinterest Google+
Gibson Brands/Photo: facebook@Gibson
Gibson Brands/Photo: [email protected]

Čuveni proizvođač gitara Gibson, decenijama sveprisutan na američkoj muzičkoj sceni, proglasio je bankrot nakon što se godinama borio s dugovima.

Plan reorganizacije koji je ranije dogovoren omogućiće firmi Gibson da ipak nastavi poslovanje s 135 miliona dolara novca poverilaca.

Gibson Brands Inc. podneo je zahtev za “poglavlje 11” u stečajnom sudu SAD u Delaveru, odnosno dodatno vreme za dogovor s poveriocima i restruktuiranje. To je poslednji korak kompanije u nastojanju da smanji svoj dug, koji bi, kako se pretpostavlja, mogao da bude i do 500 miliona dolara.

Vest je objavio Bloomberg, koji je otkrio i neke detalje o ugovoru o restrukturiranju: Gibson će proći kroz “promenu kontrole”, koju će ponovo voditi CEO Henri Juskjevič, koji upravlja kompanijom od 1986. godine, a zamenici su dobili deonice u novoj kompaniji. U zamenu, zajmodavci će obezbediti Gibsonu novi zajam od 135 miliona dolara kako bi mogli da nastave s radom. Ovo je slično sporazumu koji je postignut u martu.

Takođe, kompanija će se “razdružiti” od Gibson Innovationsa, franšize za potrošačku elektroniku sa sedištem u Holandiji, koja pravi gubitke od kupovine pre četiri godine. U podnesku sudu upravo ovaj ogranak kompanije označava se kao glavni izvor problema kompanije.

Brajan J. Foks, koji će biti glavni čovek za restrukturiranje, izjavio je kako je Gibson Innovations izgubio kreditno osiguranje u inostranstvu, i postao “zarobljen u ciklusu u kojem mu nedostaje likvidnost za kupovinu inventara i pokretanje prodaje”.

Generacije gitarskih legendi su koristile Gibson gitare. Posle smrti Čaka Berija, njegov crveni Gibson je ugrađen u poklopac kovčega. Dejvid Bouvi je koristio Gibson L4 dok je bio frontmen benda Tin Machine. Sleš se kune u njih…

– To je jedan od najprepoznatljivijih brendova na planeti Zemlji – rekao je Džordž Grun, vlasnik svetski poznate prodavnice starih instrumenata Grun gitars.

Gibson, osnovan 1894. i lociran u Nešvilu, najveći je proizvođač prvoklasnih gitara. Prema dokumentaciji, prodaje više od 170.000 gitara godišnje u više od 80 zemalja, kao i više od 40 odsto svih prodatih električnih gitara skupljih od 2.000 dolara.

Gibson gitare su bile i u rukama Bi Bi Kinga, Erika Kleptona, Džimija Pejdža, Dvejna Almana i Sleša kao jedan od osnovnih gradivnih elemenata bluza i roka.

Jedna od čuvenih fotografija legendarnog pionira bluza Roberta Džonsona prikazuje ga sa gitarom Gibson L-1.

Robert Džonson/ Photo: youtube.com printscreen
Robert Džonson/ Photo: youtube.com printscreen
Previous post

The Cockblockersi nastavljaju punom parom... Majska turneja blues rock trojca po Makedoniji i Srbiji

Next post

TEHNIČKI PROBLEMI U MIKSU... WTF? Whitesnake odložili album za 2019.

0

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *