Home»Muzika»NIJE KAO PRE POJAVE INTERNETA, ALI… Rekordan rast prodaje muzike zahvaljujući strimingu

NIJE KAO PRE POJAVE INTERNETA, ALI… Rekordan rast prodaje muzike zahvaljujući strimingu

3
Shares
Pinterest Google+
Muzika/Pixabay
Muzika/Pixabay

Svetska prodaja muzike zabeležila je rekordni rast 2017. godine od 8, 1 odsto, i prvi put digitalna prodaja predstavlja najveći deo od ukupnih prihoda zahvaljujući velikom rastu striminga, saopštila je Međunarodna federacija fonografske industrije (Ifpi).

Prodaja snimljene muzike donela je oko 17,3 milijarde dolara prošle godine. Prodaja muzike preko striminga koja je do sada bila otprilike ista kao i fizička prodaja muzičkog materijala na svetskom nivou, predstavljala je 54 odsto od ukupne prodaje, navela je Federacija u svom godišnjem izveštaju.

To je treća uzastopna godina rasta, i najveši rast od kada je Ifpi počeo da objavljuje svetske podatke o prodaji 1997. godine.

Muzička industrija međutim još nije dostigla nivo od pre nastanka interneta i muzičke piraterije zbog kojih je prodaja pala od 1990-ih godina, rekla je Francis Mur, predsednica Ifpi-ja na telefonskoj konferenciji za medije.

Trenutni oporavak ostvaren je zahvaljujući razvoju striming servisa Spotify koji je nedavno izašao na berzu, Deezer ili Apple Music.

Oko 176 miliona ljudi na svetu platilo je pretplatu za te servise 2017. godine, odnosno 64 miliona novih pretplatnika.

Fizička prodaja snimljene muzike je nastavila da pada se izuzetkom vinil ploča, koje su, iako ostaju na margini za ljubitelje muzike, zabeležile rast od 22,3 odsto.

Previous post

TRI DANA STRIP MAGIJE... Drugi Tras! festival stripa u CK Vlada Divljan od 11. do 13. maja

Next post

Post Malone predstavio drugi album i kreće na svetsku turneju

0

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *