Home»Kult»DA LI JE, USTVARI, 12. APRIL DAN KADA JE NASTAO ROKENROL?

DA LI JE, USTVARI, 12. APRIL DAN KADA JE NASTAO ROKENROL?

4
Shares
Pinterest Google+
 Bill Haley & His Comets/Phото: printscreen
Bill Haley & His Comets/Phото: printscreen

U Pythian Temple studiju u Njujorku 12. aprila 1954. snimljena je jedna od pesama koje definišu rokenrol – “Rock Around the Clock” Bilija Helija i njegovih Cometsa.

 Bill Haley & His Comets
Bill Haley & His Comets

“Rock Around the Clock” je blues pesma koju su 1952. napisali Maks C. Fiedman i Džejms E. Mejers (pod pseudonimom “Jimmy De Knight”). Njenu najpoznatiju i najuspešniju verziju su snimili su Bill Haley and His Comets godine 1954. Iste godine pesma je stigla na prvo mesto britanskih i američkih top-lista.

Često se za tu verziju navodi da je prva rock and roll ploča, iako je već pre toga Bil Hejli u sličnom stilu napravio uspešnu “Crazy Man, Crazy” 1953, a pre toga je 1954. sa pjesmom “Shake, Rattle and Roll” došao na prvo jesto Billboard R&B liste. Hejlijeva verzija je usprkos tome ostala upamćena kao neslužbena himna “buntovne” i nekonformističke omladine u SAD 1950-ih, te se upravo ona smatra zaslužnom za uvođenje rock and rolla u mainstream kulturu SAD i ostatka sveta.

Iako je prvu verziju snimio italoamerički bend Sonny Dae and His Knights 20. marta 1954, poznatija verzija Bill Haley & His Comets ne predstavlja cover verziju u širem smislu reči. Mejers je tvrdio kako je pesma napravljena baš za Hejlija, ali on nije mogao da je snimi sve do 12. aprila 1954.

Originalni naslov pesme je bio “We’re Gonna Rock Around the Clock Tonight!”. To je kasnije skraćeno na “(We’re Gonna) Rock Around the Clock”, a sva kasnija izdanja su koristila još kraći naslov “Rock Around the Clock”.

Veliki hit je postala pre svega zahvaljujući tome što je 1955. korišćenaa u uvodnoj špici popularnog filma “Blackboard Jungle”. Za to je, između ostalog, bio zaslužan Piter Ford, sin slavnog glumca Glena Forda, čiju je kolekciju ploča otac pozajmio nastojeći da producentima demonstrira muziku koju je volela da sluša tadašnja američka omladina.

Manje je poznato kako su autori pjesme Max Freedman i James Myers te da su je prvi snimili Sonny Dae and His Knights.

Previous post

The Cure: Proslava jubileja uz festival i novi album

Next post

"Raj za avanturiste"... Marko Louis objavio novi spot, a tu je i live album iz Doma omladine

0

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *