Home»Muzika»Homeland»SOKOJ JE VEĆ U EVROPI… Sastanak Evropskog komiteta CISAC 4. i 5. aprila u Beogradu

SOKOJ JE VEĆ U EVROPI… Sastanak Evropskog komiteta CISAC 4. i 5. aprila u Beogradu

3
Shares
Pinterest Google+

Sastanak Evropskog komiteta CISAK, vodeće organizacije u svetu na planu zaštite autora i unapređenju stvaralaštva u svim oblastima umetnosti, jedan je od najvažnijih i uvek najposećenijih i najuspešnijih događaja ove organizacije.

Organizovanje ovakvog događaja u Beogradu, 4. i 5. aprila u Hajatu, potvrda je značaja koji naša zemlja pokazuje u razumevanju i poštovanju zaštite autorskog i drugih prava intelektualne svojine, što je i jedan od najbitnijih uslova za prijem naše zemlje u STO i EU (poglavlje 7).

CISAC – Međunarodna konfederacija društava autora i kompozitora je svetska vodeća mreža, tačnije kišobran organizacija autorskih društava. Osnovana je 1926. godine sa sedištem u Parizu. Regionalne kancelarije su u Africi (Burkina Faso), Južnoj Americi (Čile), Aziji – Pacifiku (Kina) i Evropi (Mađarska). Osnovna delatnost joj je unapređenje stvaralaštva, zaštita prava autora i podizanje kvaliteta kolektivnog upravljanja autorskim pravima širom sveta.

CISAC logo
CISAC logo

Okuplja 239 autorskih društava iz 121 zemlje sveta i predstavlja četiri miliona stvaralaca muzičkih, dramskih, književnih, likovnih i audio-vizuelnih dela.

Aktuelni predsednik CISAC zajednice je čuveni Žan Mišel Žar.

Sokoj  – Organizacija muzičkih autora Srbije, domaćin i suorganizator najavljenog skupa, najstarija i najuglednija organizacija za kolektivno ostvarivanje autorskog prava muzičkih stvaralaca na ovim prostorima, postala je član CISAK-a još sredinom prošloga  veka.

Kolektivno ostvarivanje autorskog prava je veoma složen sistem, koji se neprestano razvija, što nameće potrebu njegovog stalnog usavršavanja, kao i širenje svesti najšire javnosti o značaju autorskog prava i poštovanju prava intelektualne svojine u celini.

O ekonomskom značaju ove delatnosti dovoljno govore podaci da kreativne industrije u Republici Srbiji ostvaruju 4,6% bruto domaćeg proizvoda i zapošljavaju skoro 100.000 naših građana.

Na početku dvodnevnog skupa, učesnike će pozdraviti prof. dr Vladimir Popović, državni sekretar Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srbije i Vladimir Marić, direktor Zavoda za intelektualnu svojinu Republike Srbije.

Previous post

IRSKI VANZEMALJCI PONOVO SLEĆU U BEOGRAD... Lord Of The Dance u Sava Centru 10. aprila

Next post

Povratak mračnom R&B zvuku... The Weeknd predstavio "My Dear Melancholy"

0

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *