Home»Life Story»PAD IDOLA, ili kako je Mark Zakerberg od omiljenog vizionara postao globalna babaroga

PAD IDOLA, ili kako je Mark Zakerberg od omiljenog vizionara postao globalna babaroga

3
Shares
Pinterest Google+
Facebook/Photo: shutterstock
Facebook/Photo: shutterstock

Veliki naivac ili zli vuk? Osnivač Facebooka Mark Zakerberg u svojoj 33. godini suočen je s najvećom krizom u istoriji svoje društvene mreže iz čega  pokušava da se spase nizom izvinjenja i obećanja, ali time zasad ne uspeva da smiri strasti.

Facebook je stvoren “kako bi približio ljude”,  hvalio se još u januaru mladi milijarder koji je kompaniju osnovao pre 14 godina.

Danas kritičari napadaju društvenu mrežu i njenog šefa jer je britanska kompanija Cambridge Analytica s Facebooka prikupila podatke o 50 miliona korisnika koje je potom koristila za političke kampanje.

Posle nekoliko dana ćutanja, što je takođe naišlo na negodovanje, Mark Zakerberg se u sredu konačno izvinio.

– Ovo je bilo veoma ozbiljno kršenje poverenja i jako mi je žao – poručio je.

Facebook ima više od dve milijarde korisnika i još prošle nedelje na berzi je vredeo više od 500 milijardi dolara. Do petka su mu deonice pale za 10 posto. A problemi tek počinju.

Mladi crvenokosi milijarder dečjeg lica proteklih meseci već je priznavao greške. Facebook je optužen da pomaže širenju lažnih vesti, preti demokratskom poretku i kod korisnika stvara zavisnost.

Zakerberg kroz te rasprave, obećanja i izvinjenja “deluje kao dečak koji ne zna gde je pošao”, smatra analitičar Bob Enderle.

Kao kreator uspeha Facebooka koji odbija da prepusti i delić svoje moći, Zakerberg je otelotvoreljenje svoje kompanije, ali time i prima sve udarce na njen račun.

Poslednji primer je nedavno izdanje časopisa Wired na kome je prikazan u modricama.

Mark Zakerberg/Wired cover, screenshot
Mark Zakerberg/Wired cover, screenshot

– Pokrenuo sam Facebook i, na kraju krajeva, odgovoran sam za ono što se dogodi – rekao je u sredu, izloživši se još više kritikama analitičara, stručnjaka i zvaničnika.

Zakerberga, koji iako vredi više od 70 milijardi dolara i dalje nosi obične majice i farmerke, časopis Wired optužuje da “nije uspeo da reši osnovne probleme”.

Zamera mu se i da je prekasno reagovao i mislio da sve može da popraviti sasvim sam.

Bivšem studentu s Harvada koji je u računarskom svetu od 11. godine kao bumerang se vratio imidž neiskusnog i pomalo arogantnog biznismena kojeg se tek nedavno rešio.

– Ponovo se pokazalo njegovo neiskustvo – rekao je Enderle i tvrdi da je Zakerberg trebalo da prihvatiti pomoć kako bi bolje upravljao takvim krizama.

– Više nije junak kakvim su ga mnogi ranije smatrali, njegov ugled i imidž jako su se srozali – dodaje analitičar i zaključuje kako bi “u slučaju da je Facebook tradicionalna kompanija… Zakerberg davno bio prošlost.

– Mislim da je iskren i da je stvarno motivisan svojom proklamovanom željom o približavanju ljudi, ali je verovatno sve frustriraniji neželjenim posledicama svoje naivne ambicije – piše autor i novinar Devin Koldvej u magazinu TechCrunch.

– Mislim da smo došli do toake kada mu je najbolji način za ostvarivanje svoje ambicije postao – odlazak.

Mnogima se čini da se Facebook otrgao iz ruku svog stvoritelja koji ga je pokrenuo veoma mlad, zamislivši ga kao online verziju školskog godišnjaka pre nego što je otkrio magičnu formulu koja ga je učinila bogatim – lične podatke korisnika.

Maerk Zakerberg/Photo: facebook@Mark Zuckerberg
Maerk Zakerberg/Photo: [email protected] Zuckerberg

Taj neverovatno uspešan ekonomski model privukao je moćan svet marketinške industrije silno željne efikasnijeg pristupa svojim ciljnim grupama.

Ali model je lomljiv jer je zasnovan na poverenju korisnika, a ono je sad na niskim granama što pokazuje i značajan pad vrednosti na berzi i odražava nemir investitora.

Konačno, kakva će biti sudbina Facebooka i samog Zakerberga? Uz kampanju #deletefacebook koja se zahuktava u celom, odgovor na to pitanje bi i on sam voleo da zna.  Iako mu se možda ne bi svideo. 

HL/Izvor: 100posto.hr

Previous post

Stiže reizdanje debi albuma Arctic Monkeys na vinilu... ukrašenom dimom cigarete (?)

Next post

Instagram će da zaplače... Filmski festival u Kanu zabranio selfije

0

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *