Home»Kultura»Danas je svetski dan poezije…

Danas je svetski dan poezije…

3
Shares
Pinterest Google+
Photo: Promo
Photo: Promo

Manifestacija “Svetski dan(i) poezije: Jezičke igre” počeće danas u organizaciji Kulturnog centra Beograda, a do 24. marta autore iz sveta i Srbije doneće novosti sa književnih i kulturnih scena Evrope i sveta.

Pored autorskog čitanja pesama, na klasičan, ali i nekonvencionalan način, festival posebnu pažnju posvećuje sadejstvu poezije i drugih medija.

Ovogodišnje izdanje posvećeno je temi odnosa jezika i društva, kroz primere sadejstva poezije, performansa i kratkog filma.

Od 8. marta u galeriji “Poodrum” publika ima priliku da vidi internacionalnu izložbu “Poezija i performans. Istočnoevropska perspektiva” koja je inicirana na Univerzitetu Cirih i realizuje se u nekoliko evropskih gradova.

Njeno beogradsko izdanje usredsređuje se na performans i umetnost socijalističke Jugoslavije, a obuhvata i radove nastale u drugim istočnoevropskim sredinama.

Izložba je upriličena između ostalog i u svrhu podsećanja na situacije koje trenutno nedostaju na prostoru ovog regiona – kolektivne umetničke činove i delovanja transnacionalnog karaktera.

Photo: pixabay.com
Photo: pixabay.com

U okviru manifestacije “Svetski da(i) poezije” razgovaraće se o moćima i krhkosti poezije, o instrumentalizaciji jezika u komunikacijske i političko-ideološke svrhe, a iz berlinske “Kuće poezije” i sa festivala “Zebra Poetry Film International Berlin/Minster” stižu kratki filmovi nastali na osnovu poezije, a prikupljeni iz čitavog sveta.

Gosti festivala biće Tanja Bakić (Podgorica), Laslo Blašković (Novi Sad), Adisa Bašić (Sarajevo), Dušan Vejnović (Novi Sad), Sara Ventroni (Rim), Ðan Mario Vilalta (Pordenone), Srđan Gagić (Beograd), Eugen Gomringer (Rehau), Lidija Dimkovska, (Ljubljana/Skoplje), Dejan Ilić (Beograd), Lisandri Kola (Tirana), Mirjana Frau Kolarski (Novi Sad), Josip Kocev (Skoplje).

Predstaviće se i Katalin Ladik (Budimpešta), Tomislav Marinković (Lipolist), Natalija Marković (Beograd), Vlado Martek (Zagreb), grupa “Nacista i Zlatousti” (Beč/Berlin), grupa “Poezin” (Novi Sad / Beograd), Marion Pošman (Berlin), Ana Ristović (Beograd), Goran Stanković (Niš), Slobodan Tišma (Novi Sad), Stevan Tontić (Novi Sad) i Vitomirka Trebovac (Novi Sad).

Udruženje književnika Srbije takođe će obeležiti Svetski dan poezije, a u programu će učestvovati Adam Puslojić, Zorica Arsić Mandarić, Petar Žebeljan, Jevrosima Ristović, Bratislav R. Milanović, Slađana Ristić, Predrag Bajo Luković, Mirjana Kovačević, Ðorđe Sibinović, Ružica Mrvić, Vidak M. Maslovarić, Danijela Božičković i drugi.

“Julius Meinl”, vodeća bečka kompanija za preradu kafe, organizovaće petu po redu akciju u okviru koje će ljubitelji kafe u lokalima širom Srbije plaćati račun stihovima.

Prvi put kampanja imati humanitarni karakter, jer će se ugostitelji odreći prihoda od kafe i zajedno sa kompanijom “Julius Meinl” darivati ugroženoj deci u Srbiji.

Previous post

Za sve koji vole zvuk gitare... Počinje takmičenje Muzičke omladine Beograda

Next post

Hollywood Undead prvi put u Srbiji - 25. juna na bazenima "11. april"

0

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *