Home»Kult»ZVUK BOGA GITARE JE OPET MEĐU NAMA… Objavljen treći posthumni album Džimija Hendriksa “Both Sides of the Sky”

ZVUK BOGA GITARE JE OPET MEĐU NAMA… Objavljen treći posthumni album Džimija Hendriksa “Both Sides of the Sky”

4
Shares
Pinterest Google+
Džimi Hendriks/ Photo: Facebook @JimiHendrix
Džimi Hendriks/ Photo: Facebook @JimiHendrix

Uvek kada je reč o Džimiju Hendriksu, svaki ozbiljniji poklonik moderne muzike mora da zastane i čuje o čemu se sada tu radi. A radi se o novom posthumnom albumu “Both Sides of the Sky” nastalom pod udruženom “dirigentskom” palicom Dženi Hendriks, Džona Mekdermota i Edija Kramera.

“Both Sides of the Sky” je treći nastavak iz trilogije koja nam prezentuje materijale koji do sada nisu bili objavljivani a nastali su tokom studijskih snimanja. Taj rad i boravak u studiju Džimi je uvek tretirao kao svojevrsne probe i snimljenog materijala verovatno ima još.

Kao istinska ikona moderne muzike, Džimi je ostavio bogatu studijsku arhivu, na kojoj treba raditi, preslušavati je i po mogućnosti znalački kompilirati. Upravo to i rade Džimijeva sestra Dženi i Edie Kramer. Naime, kako bi se oduprli bezočnoj krađi Džimijevog lika i djela, njegov otac, Džejms “Al” Hendriks osnovao je kompaniju, a sestra Dženi postala je direktorka tj. “CEO of Experience Hendrix, L.L.C”. Ova kompanija ima glavni zadatak da štiti upravo lik i delo ovog legendarnog muzičara.

Pre ovog albuma objavljeni su “Valleys of Neptune” (2010.) i “People, Hell and Angels” (2013.), koji je ubrzo po izdavanju došao na 2. mesto Billboardovih Top 100 albuma.

Sav snimljeni materijal nastao je razdoblju od januara 1968. do februara 1970. i vrlo je direktnog svedočanstvo koliko je Džimi želeo da pomera te neke zamišljene granice bluesa. Većinu materijala Džimi je snimio s Band of Gypsys: Džimi na gitari i vokalu, Bili Koks na basu i Badi Majls na bubnjevima. Ali na ovom albumu je i do sada neobjavljeni snimak blues standarda “Hear My Train A Comin” gde uz Džimija sviraju bubnjar Mič Mičel i basista Noel Riding, originalna postava Jimi Hendrix Experience.

HL/Izvor:soundguardian.com

 

Previous post

Sad je moguće uporediti... Objavljen kompletan album Stone Temple Pilots sa novim pevačem Džefom Gatom

Next post

Top 10 horora koje malo ko može da odgleda do kraja

0

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *