Home»Muzika»PESMA KAO HLADNO ORUŽJE… Saša Antić iz TBF na sudu zbog jednog stiha iz hita “Mater”

PESMA KAO HLADNO ORUŽJE… Saša Antić iz TBF na sudu zbog jednog stiha iz hita “Mater”

3
Shares
Pinterest Google+
TBF/Photo: facebook@TBF - officiall fun club
TBF/Photo: [email protected] – officiall fun club

Saša Antić iz TBF moraće da svedočiti na sudu. Naime, na Opštinskom sudu u Virovitici mora da se pojavi kao svedok na raspravi u jednom krivičnom predmetu, a sve zbog svoje pesme “Mater”.

Okrivljeni je, naime, mladić koji je policajcu u poruci između ostalog napisao: “Naša mater te traži”, pozivajući se na stihove TBF iz pesme “Mater”. Sud je zato ocjenio da je zato Antić najstručniji da protumači reči kako bi se utvrdilo ima li u njima elemenata ozbiljne pretnje.

Ovakav presedan se još nije dogodio i zaista je neverovatan, a ceo slučaj Antić je prokomentariso u svojoj kolumni, koju prenosimo u originalnom obliku:

“Što reći, zahvalan sam na prilici da javno tumačim značenje jedne svoje pjesme jer se znalo dogoditi da se poneke protumače potpuno pogrešno od onog što sam htio reći… Ne mogu se prisjetiti niti jednog sličnog slučaja osim kad su devedesetih priveli 2 Paca jer su u automobilu lika koji je, ako se dobro sjećam, u luđačkom pohodu ubio nekoliko nesretnih prolaznika, pronašli njegovu kazetu. Grozna i tragična priča, ali koliko zaista ima smisla u tome da se ozbiljno prosuđuje o glazbi i umjetnosti općenito kao poticaju na konkretno nasilje? U mom slučaju čak i nema konkretnog nasilja, tek prazna prijetnja. Ima bit da nas repere ozbiljne institucije doživljavaju preozbiljno. Jer repanje nije pjevanje, a kako je prihvaćeno da ko pjeva zlo ne misli, ne želim ni pomisliti što bi se iz toga dalo zaključiti za repanje”, napisao je Antić.

“Radi se o sudbini jednog ljudskog bića koje bi moglo biti optuženo za prijetnju stihovima pjesme koja nema veze sa stvarnosti. Ona je igrokaz, fikcija i groteskno pretjerivanje koje se artificiranom agresijom ruga nasilniku. Glavni lik pjesme je karakterno degradirani jadnik koji se skriva iza majke, ona je ilustracija njegove nemoći i moguće samo plod njegove mašte. Naravno, vjerujem da do osuđujuće presude neće doći. Kad bi se to dogodilo, osim nepravde prema okrivljeniku, i pjesma Mater bi dobila inkriminirani status, postala bi nešto kao hladno oružje. Zajebana i velika stvar za jednu pjesmu, ali s druge strane i službena potvrda da se radi o oštrim stihovima. To bi mi valjda na neki način trebalo i imponirati jer već sam se potpuno pomirio s tim da glazba ne može ništa bitno promijeniti u stvarnosti osim individualni doživljaj iste. Međutim, život se ponekad pobrine da o nekim stvarima razmisliš ponovo”, napisao je.

HL/Izvor: 100posto.hr

Previous post

Predstavljamo vam Pub House, mladi beogradski bend koji je upravo objavio prvi video singl "Egomanijak"

Next post

"Vreme je"... Beogradski rockabilly bend PSI objavio novi spot

0

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *