Home»Muzika»Jazz»Nišvil predložio kandidaturu Niša za prestonicu kulture 2025. godine

Nišvil predložio kandidaturu Niša za prestonicu kulture 2025. godine

4
Shares
Pinterest Google+
Nišvil/facebook@NisvilleJazzFestival
Nišvil/[email protected]

Nišvil džez festival uputio je predlog Skupštini Grada Niša da na prvoj narednoj sednici donese Odluku o kandidaturi Grada Niša za Evropsku prestonicu kulture 2025. godine, saopštili su danas iz organizacije festivala.

Prethodne inicijative Nišvila 2011. i 2014. koje su se odnosile na predlog kandidature Niša za 2021. godinu nisu naišle na razumevanje tadašnjih gradskih vlasti.

U međuvremenu je Novi Sad pobedio u trci za Evropsku prestonicu kulture za 2021. godinu zahvaljujući pre svega znanju i upornosti stručnog tima Exit festivala.

Direktor Nišvila Ivan Blagojević kaže da je procena Nišvila je da je sledeći termin pogodan za kandidaturu Niša ispred Srbije upravo 2025. godina.

– Procena Nišvila je da je sledeći termin pogodan za kandidaturu Niša kao Evropske prestonice kulture ispred Srbije biti upravo 2025. godina, kada se nadamo da će Srbija dvostruko ispunjavati uslove kandidature: i kao kandidat za članstvo a i kao tada ravnopravna članica EU. Takođe, Nišvil predlaže da kompletnu investicionu komponentu projekta vodi KLER (Kancelarija za lokalni ekonomski razvoj) – rekao je Blagojević.

On je naglasio da dobro osmišljenim projektom je moguće dobiti status Evropske prestonice kulture i uvećati gradski budžet za kulturu za 100 miliona evra sto bi preporodilo infrastrukturu kulture grada.

– Istovremeno takvim projektom obogatili bi kulturnu ponudu umetničkim doživljajima tokom svih 365 dana. Takođe, predlog Nišvila je i da se obezbedi podrška gradova juga Srbije kao što su Pirot, Leskovac, Vranje i Kruševac kao partnera na projektu od čijih je je gradonačelnika Nišvil dobio načelnu saglasnost prilikom pokretanja prethodnih incijativa – zaključuje direktor Nišvila.

Previous post

Drugo izdanje Kontakt muzičke konferencije od 21. do 24. marta u Beogradu

Next post

Nije da nismo znali, ali se ipak radujemo... Pearl Jam najavili novi album

0

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *