Retrospektiva filmova Nebojše Glogovca u Jugoslovenskoj kinoteci

0
38
Nebojsa Glogovac/Photo: printscreen
Nebojsa Glogovac/Photo: printscreen

Program “Sećanje na… Nebojša Glogovac (1969-2018)” biće organizovan od 6. do 9. marta u Jugoslovenskoj kinoteci kada će biti prikazani neki od filmova po kojima će publika pamtiti Glogovca.

Na programu će biti ostvarenja “Nebeska udica” u režiji Ljubiše Samardžića, “Ubistvo sa predumišljajem” Gorčina Stojanovića, “Bure baruta” Gorana Paskaljevića, “Munje” i “Kad porastem biću kengur” Radivoja Andrića, “Klopka” Srdana Golubovića, “Hadersfild” Ivana Živkovića, “Kenjac” Antonia Nuića i “Žena sa slomljenim nosem” Srđana Koljevića.

Nebojša Glogovac preminuo je 9. februra u Beogradu.

Na filmu je debitovao epizodom u filmu “Vukovar, jedna priča” Bore Draškovića, a sledile su uloge u sledećim ostvarenjima: “Ubistvo s predumišljajem”, “Do koske”, “Spasitelj”, “Bure baruta”, “Ranjena zemlja”, “Normalni ljudi”, “Munje!”, “Bumerang”, “T. T. Sindrom”, “Kad porastem, biću Kengur”, “Država mrtvih”, “Sutra ujutro”, “Optimisti”, “Klopka”, “Hadersfild”, “Tećnotise: Edit i ja”, “Kenjac”, “Žena sa slomljenim nosem”, “Sedamdeset i dva dana”.

Igrao je i u filmovima “Beli, beli svet”, “Kad svane dan”, “Artiljero”, “Krugovi”, “S/kidanje”, “Ðečaci iz ulice Marksa i Engelsa”, “Jednaki”, “Branio sam Mladu Bosnu”, “Enklava”, “Za kralja i otadžbinu”, “Otadžbina”, “Oslobođenje Skoplja”, “Ustav Republike Hrvatske”, “Saga o tri nevina muškarca”, “The Books of Knjige: Slučajevi pravde”.

U postprodukciji su i filmovi “Južni vetar”, “Apsurdni eksperiment” i “Zaspanka za vojnike”.

Photo: youtube.com printscreen
Photo: youtube.com printscreen

Za glavnu ulogu u filmu “Ustav Republike Hrvatske” Rajka Grlića dobio je 2017. godine Gran pri 52. Festivala glumačkih ostvarenja – Filmskih susreta u Nišu, a nagrađen je i u Puli, Italiji i Engleskoj.

Gran pri Naisa osvojio je na 45. Filmskim susretima 2010. za ulogu u filmu “Žena sa slomljenim nosem” Srđana Koljevića.

Glogovac je bio ne samo vodeći glumac svoje generacije, nego i jedan od najvećih u istoriji srpskog glumišta, igrajući s pođednakim uspehom veliki klasični repertoar i savremene, generacijske uloge u predstavama i filmovima koji su snažno obeležili svoje vreme, ostajući u trajnom nasleđu budućih pokolenja.

Bio je umetnik širokog izražajnog raspona, žestok i senzibilan, tumač suptilnih dramskih nijansi i karakterni komičar osobitog načina.

Njegov odlazak u zenitu glumačke zrelosti ogroman je gubitak ne samo za srpsko pozorište, film i televiziju, nego i za kulturni i javni život čitavog našeg podneblja, ističu iz Kinoteke.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime