Home»Fun»ORIGINAL VS COVER: “Across the Universe” – The Beatles ili Laibach?

ORIGINAL VS COVER: “Across the Universe” – The Beatles ili Laibach?

3
Shares
Pinterest Google+
Laibach & The Beatles/Photo; Promo
Laibach & The Beatles/Photo; Promo

Da smo svećom tražili neobičniji verziju duela Original vs Cover, teško bismo je našli.

“Across the Universe” je originalna pesma The Beatles koja je prvi put odsvirana na dobrotvornom skupu u decembru 1969, a kasnije, u izmenjenom obliku, objavljena na njihovom poslednjem albumu “Let It Be”.

Lenon je na ideju za pesmu došao slušajući svoju tadašnju suprugu Sintiju koja je u nekom čavrljanju rekla da reči teku nalik na beskrajnu reku u papirnu korpu. Kada je ona otišla na spavanje, Lenon, koji je sve vreme bio pod utiskom tih reči je naslovio pesmu i napisao tekst za nju.Ujutro je za svojim klavirom osmislio i muziku.

Cela pesma je bila pod velikim uticajem Lenonovih i Bitlsa uopšte prolaznih interesovanja za transcedentalnu meditaciju na kraju 1967. i početku 1968. kada je pesma i nastala. Bazirano na tome, dodao je mantru Jai guru deva om kao deo koji je postao horski motiv. Sanskrit fraza je fragment rečenice čije reči mogu da imaju mnogo značenja, ali se mogu otprilike prevesti kao “Pobeda Bogu božanskom”, “Zdravlje za božanskog gurua”, ili izraz koji se uobičajeno pripisuje Maharishi Mahesh Yogi – “Sva Slava Guru Devi”. Mističan slog OM je teorijski i kosmički zvuk u svemiru i koriste ga sveštenici za vreme meditacije.

The Beatles/Photo; Promo
The Beatles/Photo; Promo

Ovo je prva pesma koja je sa Zemlje emitovana u svemir. Emitovana je 4. februara 2008. godine tačno u ponoć po univerzalnom vremenu preko antena mreže “Deep Space” koje su usmerene ka zvezdi Severnjači. Pol Makartni je tom prilikom izjavio:

– Prenesite vanzemaljcima da ih volim.

I pored svega, ova pesma ni danas ne spada među najpoznatije iz opusa liverpulske četvorke, ali to nije smetalo slovenačkom bendu Laibach da 1988. snimi sjajnu obradu na svojoj cover verziji “Let It Be” albuma, i iznova od nje napravi svetski hit.

Realno “bube” su “bube”, ali ima nešto u toj eksperimentalnoj slovenačkoj verziji, zar ne?

Previous post

Fališ nam, dečače... Tri godine bez Vlade Divljana

Next post

Ovo je Harvi Vajnstajn, čudovište... Skulptura "Casting Couch" će večeras dočekati oskarovce

0

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *