Home»Film»DIVLJA, ZASTRAŠUJUĆA I PRELEPA… Dokumentarac o Grejs Džouns na šestom Beogradskom irskom Festivalu

DIVLJA, ZASTRAŠUJUĆA I PRELEPA… Dokumentarac o Grejs Džouns na šestom Beogradskom irskom Festivalu

3
Shares
Pinterest Google+
Grejs Džons/Pjoto: facebook@gracejonesofficial
Grejs Džons/Pjoto: [email protected]

U okviru predstojećeg 6. Beogradskog irskog festivala (9-18. mart), biće prikazan nesvakidašnji dokumentarni film Sofi Fajns o Grejs Džouns, jedinstvenoj figuri čiji je uticaj na popularnu kulturu nemerljiv.

Veća od života, divlja, zastrašujuća, prelepa i androgina – Grejs Džouns igra sve ove uloge. Ipak, ovde je otkrivamo kao ljubavnicu, ćerku, majku, pa čak i baku, dok se razotkriva pred našim pogledom i dozvoljava nam da razumemo šta sačinjava njenu masku. Scena je mesto gde se otelotvoruju njeni najekstremniji aspekti i gde se oslobađa njena dramska imaginacija.

Grejs Džons/Pjoto: facebook@gracejonesofficial
Grejs Džons/Pjoto: [email protected]

U filmu “Grejs Džonss: Crveno svetlo i hleb” (Grace Jones: Bloodlight and Bami) možemo videti jedinstvena izvođenja kultnih hitova kao što su “Slave To The Rhythm” ili “Pull Up To The Bumper”, kao i novije autobiografske numere “Williams’ Blood” i “Hurricane”. Ove lične pesme povezuju nas sa porodičnim životom Grejs Džouns, dok pratimo putovanje kroz Jamajku, otkrivajući njene korene i priču o njenom traumatičnom detinjstvu. Njeni nastupi se tematski provlače kroz film, a “Love is the Drug” izvedena u stilu arije nas dovodi do završnih i najdirljivijih scena. Ovo je Grejs koju ne poznajemo, neko ko nas podseća šta zaista znači biti živ.

Kuriozitet

Sofi Fajns/Photo: YouTube printscreen
Sofi Fajns/Photo: YouTube printscreen

Rediteljka Sofi Fajns je rođena sestra glumaca Džozefa i Ralfa Fajnsa.

“Grace Jones: Crveno svetlo i hleb” biće prikazan 13. i 17. marta u Kinoteci (Kosovska 11) u okviru Irske filmske nedelje predstojećeg 6. Beogradskog irskog festivala.

Program predstojećeg Beogradskog irskog festivala inspirisan je Evropskom godinom kulturne baštine, za koju je 2018. proglašena od strane Evropskog parlamenta, pa publiku očekuju najznačajnija i najnovija filmska ostvarenja iz Irske, predavanja i izložbe, koncerti, pozorišne predstave, radionice i drugi atraktivni kulturni događaji, kao i niz zanimljivih gastronomskih dogodovština.

 

 

Previous post

Apgrade Weekend, pa puta dva... ove godine u junu i sptembru na Kalemegdanu

Next post

"PROSTOR ZA REVOLUCIJU" na proslavi 29. rođendana BITEF TEATRA

0

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *